Η Κινέζικη ιατρική ξεκινά ως οργανωμένο σύστημα σκέψης πριν 4.000 χρόνια στην Κίνα με την βασική φιλοσοφική προσέγγιση ότι κάθε ζωντανός οργανισμός είναι διαποτισμένος με ''ροή ενέργειας'' που κυκλοφορεί αδιάλειπτα στο σώμα μας για την διατήρηση της φυσικής και ψυχικής υγείας, με αποτέλεσμα η θεραπευτική προσέγγιση δρώντας στην ''συνολική ροή ενέργειας'' να έχει αποτέλεσμα σε όλο τον οργανισμό.
Η συνολική θεραπευτική δράση ανεξάρτητα το όποιο πρόβλημα υγείας ορίζει την Κινέζικη ιατρική ως “ολιστική” ιατρική.
Στην ιστορική διάρκεια της φιλοσοφικής και ιατρικής της σκέψη κατέκτησε ένα πλήρες θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο που εμπλουτίστηκε στο πέρασμα των αιώνων μέχρι να φτάσει στην σημερινή ωριμότητα δράσης που μας επιτρέπει την διάγνωση και την επιτυχία της θεραπείας των προβλημάτων υγείας μας.
Η κινέζικη ιατρική (Βελονισμός & Βοτανοθεραπεία), διαθέτει μεγάλες δυνατότητες για τη βελτίωση της υγείας και ευεξίας των ανθρώπων και οι υπηρεσίες υγείας της αυξάνονται καθημερινά.
Είναι ένα σημαντικό, αλλά υποτιμημένο, μέρος της υγειονομικής περίθαλψης.
Ειδικότερα στον τομέα των χρόνιων, μη μεταδοτικών ασθενειών και ειδικά του πληθυσμού που συνεχώς αυξάνεται, η Κινέζικη ιατρική (Βελονισμός & Βοτανοθεραπεία) είναι συχνά η πιο προσιτή αποτελεσματική και αποδεκτή ιατρική και μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα εργαλείο για να βοηθήσει στην επίτευξη της καθολικής κάλυψης της υγείας.
Για πολλά εκατομμύρια ανθρώπων, που συχνά ζουν σε αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χώρων, τα φυτικά φάρμακα και οι παραδοσιακές θεραπείες, είναι η κύρια και μερικές φορές η μόνη πηγή της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ στις πλούσιες χώρες η Κινέζικη ιατρική πληροί ένα σύνολο αναγκών σε ανθρώπους που επιδιώκουν όλο και περισσότερο την χρήση φυσικών προϊόντων, οικολογικών και όχι ένα φάρμακο – χημικό τρόπο πρόσβασης στην υγεία τους.
Στα όπλα της Κινέζικης ιατρικής συμπεριλαμβάνεται και η θεραπεία με βότανα (βοτανοθεραπεία) από τα οποία βότανα προέρχονται σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των σύγχρονων φαρμάκων, πολλά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και συνεχίζονται να χρησιμοποιούνται και σήμερα.
Αυτή φυσικά η πρόκληση αναγκάζει την Κινέζικη ιατρική να χρειάζεται επιστημονικά αυστηρή σύγκριση ασφαλείας και αποτελεσματικότητας, με επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της βάσει ερευνών για την ποιότητα και την αξιολόγηση της ασφάλειας της σύμφωνα με τον Margaret Chan, M.D Γενικός Διευθυντής, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ & ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ...ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ