Συχνές Ερωτήσεις

  • Τι είναι η Κινέζικη ιατρική;

    Η Κινέζικη ιατρική ξεκινά ως οργανωμένο σύστημα σκέψης πριν 4.000 χρόνια στην Κίνα με την βασική φιλοσοφική προσέγγιση ότι κάθε ζωντανός οργανισμός είναι διαποτισμένος με ''ροή ενέργειας'' που κυκλοφορεί αδιάλειπτα στο σώμα μας για την διατήρηση της φυσικής και ψυχικής υγείας, με αποτέλεσμα η θεραπευτική προσέγγιση δρώντας στην ''συνολική ροή ενέργειας'' να έχει αποτέλεσμα σε όλο τον οργανισμό.
    Η συνολική θεραπευτική δράση ανεξάρτητα το όποιο πρόβλημα υγείας ορίζει την Κινέζικη ιατρική ως “ολιστική” ιατρική.

    Στην ιστορική διάρκεια της φιλοσοφικής και ιατρικής της σκέψη κατέκτησε ένα πλήρες θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο που εμπλουτίστηκε στο πέρασμα των αιώνων μέχρι να φτάσει στην σημερινή ωριμότητα δράσης που μας επιτρέπει την διάγνωση και την επιτυχία της θεραπείας των προβλημάτων υγείας μας.

    Η κινέζικη ιατρική (Βελονισμός & Βοτανοθεραπεία), διαθέτει μεγάλες δυνατότητες για τη βελτίωση της υγείας και ευεξίας των ανθρώπων και οι υπηρεσίες υγείας της αυξάνονται καθημερινά.
    Είναι ένα σημαντικό, αλλά υποτιμημένο, μέρος της υγειονομικής περίθαλψης.

    Ειδικότερα στον τομέα των χρόνιων, μη μεταδοτικών ασθενειών και ειδικά του πληθυσμού που συνεχώς αυξάνεται, η Κινέζικη ιατρική (Βελονισμός & Βοτανοθεραπεία) είναι συχνά η πιο προσιτή αποτελεσματική και αποδεκτή ιατρική και μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα εργαλείο για να βοηθήσει στην επίτευξη της καθολικής κάλυψης της υγείας.

    Για πολλά εκατομμύρια ανθρώπων, που συχνά ζουν σε αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χώρων, τα φυτικά φάρμακα και οι παραδοσιακές θεραπείες, είναι η κύρια και μερικές φορές η μόνη πηγή της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ στις πλούσιες χώρες η Κινέζικη ιατρική πληροί ένα σύνολο αναγκών σε ανθρώπους που επιδιώκουν όλο και περισσότερο την χρήση φυσικών προϊόντων, οικολογικών και όχι ένα φάρμακο – χημικό τρόπο πρόσβασης στην υγεία τους.

    Στα όπλα της Κινέζικης ιατρικής συμπεριλαμβάνεται και η θεραπεία με βότανα (βοτανοθεραπεία) από τα οποία βότανα προέρχονται σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των σύγχρονων φαρμάκων, πολλά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και συνεχίζονται να χρησιμοποιούνται και σήμερα.

    Αυτή φυσικά η πρόκληση αναγκάζει την Κινέζικη ιατρική να χρειάζεται επιστημονικά αυστηρή σύγκριση ασφαλείας και αποτελεσματικότητας, με επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της βάσει ερευνών για την ποιότητα και την αξιολόγηση της ασφάλειας της σύμφωνα με τον Margaret Chan, M.D Γενικός Διευθυντής, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ & ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ...ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  • Τι είναι ο βελονισμός;

    Ο Βελονισμός (針刺T, 针刺S, zhēncìP), είναι μια μέθοδος εναλλακτικής ή συμπληρωματικής ιατρικής (συμπληρωματική για να τονισθεί ότι συμπληρώνει και συνδυάζεται με την κλασική ιατρική) που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στον δυτικό κόσμο.

    Ο βελονισμός αναφέρεται σε ένα μόνο κομμάτι της Κινέζικης ιατρικής, που εκτελείται  με την εισαγωγή πολύ λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος με σκοπό την θεραπεία λειτουργικών ανατάξιμων παθήσεων, την πρόληψή τους και τη διατήρηση της υγείας. Ο όρος λειτουργική πάθηση αναφέρεται σε όλες τις παθήσεις στις οποίες δεν υπάρχουν ανατομικές αλλοιώσεις. 

    Στηρίζεται στην παρατήρηση ότι στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σημαντικό ρόλο παίζουν συγκεκριμένοι ενεργειακοί δρόμοι που αντιστοιχούν με διαδρομές βασικών νεύρων που στο βελονισμό ονομάζονται ''μεσημβρινοί''.

    Η εφαρμογή του βελονισμού δεν αποτελεί εμπόδιο στην τυχόν φαρμακευτική ή επεμβατική αγωγή αντίθετα μπορεί να ενισχύσει τις άλλες δυτικές θεραπείες.

    ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

    Είναι πλέον μη αναστρέψιμη, η εφαρμογή της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής στην πρόληψης και προαγωγής της υγείας λόγω των πολύ καλών αποτελεσμάτων, χαμηλού κόστους, που οδηγούν σε έναν νέο και επεκτάσιμο ορισμό της κλασικής υγειονομικής περίθαλψης.

    ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

    Σήμερα ο συνδυασμός της εναλλακτικής και κλασικής ιατρικής δημιούργησε τον όρο ''Ιατρικός βελονισμός'' η εφαρμογή του οποίου αυξάνει κατακόρυφα τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

  • Τι είναι ο ιατρικός βελονισμος;

    Ο ιατρικός βελονισμός είναι η εφαρμογή του παραδοσιακού κινέζικου βελονισμού, σε συνδυασμό με την πολύτιμη συνεργασία της κλασικής δυτικής ιατρικής και των κλινικό – εργαστηριακών εξετάσεων με τις οποίες επιβεβαιώνεται ή όχι η διάγνωση με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

    Η εφαρμογή του ιατρικού βελονισμού αυξάνει κατακόρυφα την ασφάλεια της θεραπευτικής δράσης του βελονισμού και τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

  • Τι θεραπεύει ο βελονισμός;

    Σε αντίθεση με την πιο διαδεδομένη άποψη ότι ο βελονισμός χρησιμοποιείται μόνο για τη θεραπεία του πόνου, ακριβώς λόγω της δράσης της σε όλα τα συστήματα των ρυθμιστικών μηχανισμών, ο βελονισμός έχει μια θεραπευτική επίδραση σε πολλές λειτουργικές ασθένειες τόσο οξείες όσο και χρόνιες με δράση πειραματικά επιβεβαιωμένη:

    • παυσίπονη, αντισπασμωδική, μυοχαλαρωτική,
    • αντιφλεγμονώδη,
    • τροφική και αγγειοτροποποιητική,
    • ανοσοτροποποιητή,
    • ρυθμιστική της ομοιόστασης και της ενδοκρινικής λειτουργίας
    • ηρεμιστική, αντικαταθλιπτική και αγχολυτική.

    Σε όλες τις παθολογίες που αναφέρονται, ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνος του ή σε συνδυασμό με την κλασική ιατρική - φαρμακευτική θεραπεία.

    ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  • Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε παθολογία;

    Ο βελονισμός μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο σε λειτουργικές παθολογίες δηλαδή σε παθήσεις στις οποίες η δομή του σώματος είναι ακέραια χωρίς ανατομικό έλλειμμα. Όταν μια ασθένεια παρουσιάζει μείζονα οργανικό εκφυλισμό, είναι δύσκολο να αποκατασταθεί η ισορροπία με τον βελονισμό.

  • Γιατί να κάνω βελονισμό;

    Γιατί:

    Ο κυριότερος λόγος της θεραπείας με τον βελονισμό και γενικά με την Κινέζικη Ιατρική ειναι η πρόληψη. 

    • Στοχεύει στην θεραπεία λειτουργικών αναστρέψιμων συμπτωμάτων, ασθενειών και συνδρόμων, με αποτέλεσμα την εσωτερική ισορροπία και την αυτοοργάνωση κάθε ζώντος οργανισμού.
    • Λειτουργεί εκεί όπου η φαρμακευτική αγωγή αδυνατεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα,
    • Έχει συνεργατική δράση με τις όποιες φαρμακευτικές αγωγές,
    • Η εφαρμογή του βελονισμού δεν αποτελεί εμπόδιο στην τυχόν φαρμακευτική ή επεμβατική αγωγή αντιθέτως, μπορεί να ενισχύσει τις ταυτόχρονες δυτικές θεραπείες της κλασικής ιατρικής, έχοντας συνεργική δράση με τα φάρμακα,
    • Έχει αποτελέσματα μεγαλύτερα του 70%, και μεγάλη διάρκεια αποτελεσμάτων (μήνες ή χρόνια),
    • Περιορίζει σε χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις τα συμπτώματα και την φαρμακευτική αγωγή,
    • Θεραπεύει τον οξύ ή χρόνιο πόνο,
    • Τονώνει και αναζωογονεί γενικά τον οργανισμό,
    • Ένας εξάλλου σημαντικός λόγος της εφαρμογής του βελονισμού είναι ότι είναι ακίνδυνος.
      ''μην ξεχνάμε ότι οι θάνατοι προερχόμενοι από φάρμακα είναι συχνότεροι και αυτών που προέρχονται από αυτοκινητιστικά ατυχήματα (Lazarou J., Pomeran Z., Corey PN., ‘JAMA’ 1998: 279 (15): 1200-5.)''
    • Είναι ανώδυνος.
    • Έχει ένα ανεκτό οικονομικό κόστος θεραπείας.
  • Τι θεραπευτικές τεχνικές περιλαμβάνει η Κινέζικη ιατρική;

    Ο βελονισμός δεν είναι συνώνυμο της Κινέζικης ιατρικής άλλα ένα μόνο μία θεραπευτική τεχνική της.
    Συνολικά η Κινέζικη ιατρική περιλαμβάνει διάφορες θεραπευτικές τεχνικές: 

    • Βελονισμό,
    • Βοτανοθεραπεία,
    • Διατροφή,
    • Θεραπεία με θερμότητα (Moxa): θεραπευτική τεχνική κατά την οποία διεγείρουμε το δερματικό σημείο βελονισμού με θερμότητα και βοηθά στην παθολογία:
      > του κρυολογήματος,
      > των μυϊκών διαταραχών,
      > των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως,
      > των γαστροεντερικών ενοχλήσεων,
      > στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος,
      > στην προαγωγή της συναισθηματικής ισορροπία (ανακούφιση από άγχος και κατάθλιψη),
      > στην ισχιακή προβολή του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
    • Μασάζ,
    • Βεντούζες,
    • Άσκηση,
    • Τεχνικές αναπνοής ή Tai Chi για βελτίωση της ποιότητας ζωής, ισορροπίας, δύναμης και διάθεσης.
      Το Tai Chi είναι η συνεχής ροή κινήσεων με βαθιές αναπνοές και εστίαση του μυαλού αναφέρει ο δρ. Peter Wayne καθηγητής της ιατρικής σχολής του Χάρβαντ και σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2023 στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης JAMA το Tai Chi είναι καλύτερη άσκηση σε σύγκριση με την αεροβική δραστηριότητα γιατί ενεργοποιεί την αντίδραση χαλάρωσης του σώματος, η οποία βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης σε 8 έως 12 εβδομάδες.
      Το Tai Chi σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Cardiology in Review 03/07 23, έχει αποδειχθεί χρήσιμο σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι τείνουν να έχουν κόπωση και αδυναμία ως συνέπεια της μειωμένης ικανότητας εξώθησης της καρδιάς.
  • Γιατί να διαλέξουμε ως θεραπεία την Κινέζικη ιατρική - βελονισμό;

    Γιατί:

    >
    Έχει 4.000 χρόνια καταγεγραμμένη ιστορία και έχει υποστεί με την πάροδο των αιώνων βελτιώσεις στον τομέα της θεωρίας και της κλινικής πρακτικής.

    > Η βελτίωση των πολιτιστικών ανταλλαγών της Κίνας επιτρέπει σήμερα τον θεραπευτικό συνδυασμό με την δυτική ιατρική (Ιατρικός βελονισμός) αποκτώντας ένα υψηλό επίπεδο εφαρμογής στις διάφορες τεχνικές της κινεζικής ιατρικής.
    > Σέβεται την ακεραιότητα του οργανισμού.
    > Η θεραπεία δεν τείνει στην αποδρομή των συμπτωμάτων, αλλά στην θεραπεία της ρίζας της ασθένειας.
    > Η Κινεζική ιατρική είναι εξατομικευμένη σε αντίθεση με την κλασσική ιατρική η οποία μελετά ένα άρρωστο όργανο ως ένα συγκεκριμένο μοντέλο παθολογίας με σκέψη καθαρά τεχνοκρατική, θεραπεύοντας την κορυφή του προβλήματος χωρίς να φθάνει στην βάση της αιτίας.
    > Δεν χρησιμοποιεί νοσοκεντρικό διαγνωστικό και θεραπευτικό μοντέλο, ούτε κυριαρχεί στην ανθρώπινη φύση αλλά πειθαρχεί σε αυτή.
    > Η Κινέζικη ιατρική δεν μελετά ξεχωριστά ένα άρρωστο όργανο σε ένα υγιή οργανισμό, αλλά θεραπεύει πάντα την αιτία των γεγονότων και όχι τα αποτελέσματα της ασθένειας.
    > Η Κινέζικη ιατρική δεν παρουσιάζει τα μειονεκτήματα της δυτικής ιατρικής όπως είναι η θεαματική συσσώρευση της γνώσης, από την οποία ο κάθε επιστήμονας κατέχει ένα πολύ μικρό τμήμα, με αποτέλεσμα, οι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων να χάνουν όλο και περισσότερο τις δυνατότητες και γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους.

    Η κλασική ιατρική ξεχνά ότι ο άνθρωπος είναι πιο σύνθετος από το ίδιο το σύμπαν και πολυπλοκότερος από ότι υπάρχει στο σύμπαν, αν και μέσω του εργαστηρίου το επιβεβαιώνει κάθε μέρα!
    > Η Κινεζική ιατρική θεωρεί ότι σε κάθε όργανο, υπάρχουν πολλά επίπεδα ενέργειας που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και κάθε ένα μπορεί να παρουσιαστεί ως αρχικό σημείο αφετηρίας ή τελικό σημείο προορισμού ή δυσαρμονίας..

    Αργά ή γρήγορα, αν δεν αποκατασταθεί η ισορροπία, θα υπάρξει συν-συμμετοχή και άλλων οργάνων, διότι, εξ ορισμού, ο οργανισμός είναι ένα αλληλοεπιδρών σύνολο με αποτέλεσμα διαταραχή της κίνησης της ζωτικής ενέργειας η ποια δημιουργεί την ασθένεια.
    > Για την Κινέζικη Ιατρική δεν υπάρχει η ασθένεια, οριζόμενη ως πονοκέφαλος, ή δυσμηνόρροια από την δυτική ιατρική, κ.λπ, αλλά ασθενής με συγκεκριμένα ξεχωριστά συμπτώματα, των οποίων η προσεκτική ανάλυση θα οδηγήσει στην πραγματική διάγνωση της αναφερόμενης διαταραχής του.

    Η οριζόμενη ως κεφαλαλγία από τη δυτική ιατρική, σε κάθε άτομο έχει μοναδική και αποκλειστική αιτία και τρόπο έκφρασης, που απαιτούν συγκεκριμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις και περιορίζεται στην θεραπεία του συμπτώματος.
    > Η Κινέζικη ιατρική δεν έχει παρενέργειες και δεν είναι ιατρογενής. Αλλά αυτό ισχύει μόνο αν ο θεράπων ιατρός είναι σε θέση να ορίσει μια σωστή διάγνωση.
    > Η Κινέζικη ιατρική έχει μια λογική σκέψη συνθετική ή διαλεκτική, σε αντίθεση με τη λογική της δυτικής σκέψης η οποία είναι αναλυτική.

    Η έξαρση των συμπτωμάτων ''θεραπευτική κρίση'' που εμφανίζονται σε ορισμένες ασθένειες δεν θα πρέπει να θεωρείται αρνητική παρενέργεια, αλλά μέρος της κανονικής διαδικαστικής θεραπευτικής επεξεργασίας.

    Ούτε θεωρούνται αρνητικές εξελίξεις οι παροδικές καταστάσεις κόπωσης ή ευφορίας που μπορεί να ακολουθήσει τη συνεδρία βελονισμού, είναι εκφράσεις της ενεργειακής κίνησης που προηγούνται σε μια επανεξισορρόπηση της ίδιας της ενεργείας.

  • Ο βελονισμός πως ενεργεί στον ασθενή και θεραπεύει τις λειτουργικές διαταραχές του;

    Δρα μέσω του νευρικού συστήματος έχοντας εξισορροπητική δράση, γιατί μέσω του νευρικού συστήματος φτάνει στα κέντρα ελέγχου των διάφορων φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού και τις επαναφέρει την φυσιολογική πρότερη λειτουργία που έχει αλλοιωθεί από την νόσο, με στόχο την αποκατάσταση της αρχικής κατάστασης της υγείας.

  • Ο βελονισμός είναι ιατρική πρόληψη;

    Ή κινέζικη ιατρική και ο βελονισμός είναι πρώτα απ' όλα προληπτική ιατρική με την πραγματική έννοια του όρου άπλα γιατί επαναπρογραματίζει και επαναφέρει την κανονική λειτουργία της ενεργειακής κατάστασης ολόκληρου του οργανισμού.

    Η έννοια της πρόληψης της υγείας, θεωρηθείτε βασικό στοιχείο της ανθρωπότητας. 

    Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Puntoni V (1962–1964) όλες οι θρησκείες επέβαλλαν πρακτικές "φανερές θρησκευτικής, αλλά ταυτόχρονα κρυφής ιατρικής φύσεως" που από την απλή παρατήρηση είχε αποδειχθεί αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της παρουσίας και της εξάπλωσης της νόσου από άτομο σε άτομο και συνεπώς στην κοινωνία. 

    Τι είναι η Ιατρική πρόληψη.

    Είναι η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν ένα ιατρικό πρόβλημα έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισής του και ταυτόχρονα να διατηρήσει ευεξία στο επίπεδο του ατόμου, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Επιτυγχάνεται με τον έλεγχο και οριοθέτηση των ασθενειών στον πληθυσμό με τελικό στόχο την εκρίζωση των ασθενειών.

    Δυστυχώς δεν είναι όλοι αυτοί οι στόχοι πραγματοποιήσιμοι  και εφικτοί, με αποτέλεσμα στην πράξη να υπάρχουν τρία επίπεδα πρόληψης.


    1/ Πρωτογενής ή αιτιολογική πρόληψη: στοχεύει στη εξάλειψη ή μείωση των αιτιών και των παραγόντων που αυξάνουν την πιθανότητα της εμφάνισης μίας ασθένειας μέσω  της αύξηση της άμυνας του οργανισμού και εξαρτάται από τον τρόπο συμπεριφοράς στον εαυτό μας απέναντι στο περιβάλλον.

    2/ Δευτεροβάθμια πρόληψη – βιοχημικός & εργαστηριακός έλεγχος: στοχεύει υγιή άτομα στα οποία ανιχνεύεται μια βιολογική βλάβη σε ένα τέτοιο πρώιμο στάδιο που ακόμα δεν έχει προκαλέσει κλινική εκδήλωση στο σώμα και έχει ως στόχο την θεραπεία της βλάβης πριν η ίδια η βλάβη εκδηλωθεί κλινικά. 

    3/ Τριτοβάθμια πρόληψη - θεραπεία: αφορά την αποκατάσταση και την πρόληψη της υποτροπής, περιορισμό της επιδείνωσης και προστασία των υπολειπόμενων λειτουργιών.

  • Γιατί ο βελονισμός θεωρείται φυσική μέθοδος ίασις;
  • Ποιες είναι οι τεχνικές εφαρμογής βελονισμού;

    1/ Παραδοσιακός Κινέζικος Βελονισμός
    Είναι ο κλασικός βελονισμός με μακρόχρονη πορεία στην Κίνα που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.
    Το διαγνωστικό κλινικό υπόβαθρο περιλαμβάνει:

     

    • την λήψη του ιστορικού του ασθενή,
    • την καταγραφή των συμπτωμάτων,
    • την επισκόπηση της γλώσσας και των σφυγμών,
    • την παρατήρηση της στάσης και κίνησης του ασθενούς. 


    2/ Ιατρικός Βελονισμός 

    Ο ιατρικός βελονισμός αποτελεί εξέλιξη του παραδοσιακού βελονισμού επειδή γίνεται και χρήση της κλινικό - εργαστηριακής κλασικής ιατρικής. 

    3/ Ενέσιμος, φαρμακευτικός βελονισμός

    Έκχυση φαρμακευτικών ουσιών στα σημεία βελονισμού.

    4/ Ηλεκτροβελονισμός 

    Ο ηλεκτροβελονισμός (E-Stim) είναι η χρήση συσκευών ηλεκτρισμού που συνδέονται με τις βελόνες βελονισμού.

    5/ Ωτοβελονισμός 

    Η επιφάνεια του πτερυγίου λόγω του ιδιαίτερης νευρικής επιφανειακής δομής του πνευμονογαστρικού νεύρου παρουσιάζει περισσότερα από 100 θεραπευτικά σημεία με δράση σε όλο το σώμα.

    6/ Laser Βελονισμός

    Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιείτε δέσμη πολωμένου φωτός laser (ακτίνες laser).

    7/ Ξηρά βελόνα (Dry-needling) 
    Η τεχνικής της ξηράς βελόνας είναι η εισαγωγή της κλασικής βελόνας βελονισμού σε μυϊκά σημεία πόνου γνωστά ως μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points) με αποτέλεσμα γρήγορη χαλάρωση της μυϊκής περιοχής του πόνου. 

    8/ Βελόνα δέρματος
    Η τεχνική με βελόνα δέρματος ή άνθος δαμάσκηνου συνίσταται στην επιφανειακή διέγερση του δέρματος χτυπώντας ορισμένες σωματικές περιοχές και σημεία βελονισμού.

    9/ Ζεστή βελόνα

    Η βελόνα πριν την εισαγωγή της σε συγκεκριμένα θεραπευτικά σημεία, θερμαίνεται.

    10/ Θερμότητα (Μόξα)
    Συνδυαστική μέθοδος βελονισμού και θερμότητας στους 42 βαθμούς Κελσίου από το κάψιμο φύλλων του φυτού artemisia Bulgaris 

    11/ Μικροσύστημα

    Τα μικροσυστήματα βελονισμού είναι συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές που χαρακτηρίζεται από την παρουσία νευρολογικών και ενεργητικών αντανακλαστικών και τα οποία ενεργοποιούνται με την κλασική εισαγωγή των βελονών του βελονισμού ή άλλων μεθόδων διέγερσης του δέρματος.

    Τα κυριότερα είναι:

    • Κρανιοβελονισμός: με προέλευση από την Ιαπωνία χρησιμοποιεί σημεία βελονισμού ή περιοχές που βρίσκονται στο κεφάλι.
    • Κοιλιακός βελονισμός: χρήση σημείων βελονισμού αποκλειστικά  στην κοιλιακή περιοχή.
    • Su Joc: τα χρησιμοποιούμενα  σημεία βελονισμού βρίσκονται στο χέρι και στο πόδι.
  • Πως γίνεται η διάγνωση με τον βελονισμό – κινέζικη ιατρική; Είναι ασφαλής;

    Πάντα ο γιατρός πρέπει να εκτιμήσει τα αναφερόμενα συμπτώματα με την δυτική κλασική ιατρική και όχι σαν ανεπάρκεια ή υπερβολή ενέργειας του YIN / YANG της κινέζικης ιατρικής γιατί πχ μια διάγνωση ως υπερβολή του YANG μπορεί να είναι μια φλεγμονή ή ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

    Η διάγνωση με την κινέζικη ιατρική θα είναι το τελευταίο βήμα πριν την εφαρμογή της θεραπευτικής συνεδρίας του βελονισμού.


    > Το πρώτο βήμα με βάση τα συμπτώματα του ασθενή σύμφωνα με την κλασική ιατρική ο γιατρός βελονισμού θα αποφασίσει εάν είναι ενδεδειγμένος ο βελονισμός στον συγκεκριμένο ασθενή ή όχι.

    Η πρώτη διάγνωση γίνεται από τον θεράποντα ιατρό του ασθενή γιατί πχ ένας πόνος στο στήθος μπορεί να είναι μυικός με αποτέλεσμα να υπάρχει ένδειξη βελονισμού ή να είναι καρδιακής αιτιολογίας με συνεπεία άμεση μεταφορά του ασθενή στο πιο κοντινό νοσοκομείο.

    Με βάση αυτή την λογική ο θεράπων βελονιστής επιβάλλεται να είναι γιατρός.
    Η έλλειψη ιατρικής γνώσης από έναν θεραπευτή μη γιατρό, μπορεί να είναι καταστροφική για τον ασθενή χωρίς φυσικά να είναι υπαίτιος ο βελονισμός.

    > Το επόμενο βήμα, αφού βάση συμπτωμάτων (λήψη ιστορικού – εργαστηριακών εξετάσεων) υπάρχει μια συγκεκριμένη πάθηση προχωράμε στην πιο αναλυτική διάγνωση με την κινέζικη ιατρική ως ανεπάρκεια ή υπερβολή ενέργειας του YIN / YANG
    Με βάση την κινέζικη ιατρική μια συγκεκριμένη παθολογία έχει διαφορετικές αιτίες, μπορεί να είναι πχ 5, 6 ή 7 βάση την ενεργειακής κατάστασης και αυτό στην πράξη σημαίνει 5 ή 6 ή 7 διαφορετικά πρωτόκολλα (διαφορετικά θεραπευτικά σημεία βελονισμού) για μια συγκεκριμένη πάθηση της κλασικής ιατρικής.

    Μονό έτσι τώρα θα εφαρμόσουμε το κατάλληλο συγκεκριμένο και
    εξαιρετικά στοχευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο του βελονισμού.
    Με βάση μια ακριβή διαγνωστική αξιολόγηση, είναι επίσης δυνατό να προβλεφθεί πόσες συνεδρίες και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επιλυθεί το πρόβλημα για το οποίο παραπονέθηκε ο ασθενής.


    ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

    Μονό λοιπόν με την ενσωμάτωση δυτικής και ανατολικής ιατρικής δηλ. τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ η ενεργειακή διάγνωση μεταφράζεται και ταυτόχρονα εμπλουτίζεται με την διάγνωση της κλασικής ιατρικής.

  • Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα ή χρειάζεται να κάνω επαναληπτικές συνεδρίες;

    Εξαρτάται πάντα από τη χρονιότητα της διαταραχής, αν είναι οξεία πάθηση, η θεραπεία είναι οριστική με μόνιμη ίαση, αν είναι χρόνια παθολογία μετά την καλύτερη πορεία του ασθενή πιθανότατα θα χρειασθούν επαναληπτικές συνεδρίες.

  • Η τοποθέτηση της βελόνας είναι ασφαλής και επώδυνη;

    Η τοποθέτηση των βελόνων στο δέρμα είναι μια ανώδυνη διαδικασία.

    > Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσης, κατασκευασμένες από χειρουργικό ατσάλι, αποστειρωμένες με τεχνολογία x-ray και θεωρούνται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (F.D.A.) των Η.Π.Α ως ιατρικά εργαλεία και συνεπώς η κατασκευή και κυκλοφορία τους ρυθμίζεται από τους ίδιους νόμους που ισχύουν και για τα άλλα ιατρικά εργαλεία πχ. χειρουργικά νυστέρια, υποδόριες σύριγγες.
    > Το μέγεθος της βελόνας εξαρτάται από τον σωματότυπο, την ηλικία και το σημείο βελονισμού.
    > Η διαδικασία της εισαγωγής της βελόνας είναι μια πραγματικά ανώδυνη διαδικασία.

    Η αποστειρωμένη συσκευασία των βελόνων ανοίγεται παρουσία του ασθενή.

    ΗΜΙΜΟΝΙΜΕΣ ΒΕΛΟΝΕΣ

    Οι ημιμόνιμες βελόνες είναι πολύ μικρές βελόνες, συνήθως σε σχήμα πινέζας καλυμμένες με μαλακό αυτοκόλλητο που τοποθετείται στο αυτί με πίεση για σημεία του ωτοβελονισμού. 
    Είναι κατασκευασμένες από χειρουργικό αποστειρωμένο ατσάλι.

    ΧΡΥΣΕΣ & ΑΣΗΜΕΝΙΕΣ ΒΕΛΟΝΕΣ

    Οι χρυσές / επιχρυσωμένες βελόνες χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την Κινεζική ιατρική για την θεραπεία τόνωσης του Qi / Yang (ανεπάρκεια) και ενίσχυσης του οργανισμού επειδή παρουσιάζουν γρηγορότερη θεραπευτική δράση λόγω της αντιφλεγμονώδης δράσης, ενώ στον ηλεκτροβελονισμό χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει συσσώρευση του Qi, όπως συμβαίνει στον χρόνιο πόνο ή όπου το Qi είναι δύσκολο να διεγερθεί όπως στην μυϊκή δυσκαμψία και την βελτίωση της κυκλοφορίας.

    Οι ασημένιες βελόνες χρησιμοποιούνται για καταστολή της παθολογικής ενεργειακής υπερβολής.
    Σήμερα οι επιχρυσωμένες / χρυσές βελόνες χρησιμοποιούνται σε άτομα τα οποία παρουσιάζουν αλλεργία στο νικέλιο.   

    > Οι κλασικές βελόνες βελονισμού κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι ιατρικής ποιότητας και περιέχουν μια ελάχιστη ποσότητα νικελίου  μόλις 9,06% το οποίο καθιστά  την βελόνα πιο ενισχυμένη και εύκαμπτη για καλύτερο χειρισμό της από τον ιατρό.

    > Επίσης οι χρυσές / επιχρυσωμένες βελόνες χρησιμοποιούνται στην αισθητική προσώπου και στον ωτοβελονισμό όταν δεν τοποθετούνται ημιμόνιμες βελόνες.

  • Πως δρα η κάθε μεμονωμένη βελόνα;

    Η βελόνα μετά την εισαγωγή της σε ένα συγκεκριμένο σημείο, λειτουργεί επιφέροντας δυο αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο,
    μια αλλαγή ήλεκτρο - ιονική της ροής  των ηλεκτρικών φορτίων από το εσωτερικό προς το εξωτερικό του σώματος, επειδή η βελόνα είναι κατασκευασμένη από δυο διαφορετικά μέταλλα  
    και μία θερμική αλλαγή λόγω της διαφοράς της θερμοκρασίας (θερμικό αποτέλεσμα) λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού του σώματος.

    Αυτές οι δυο καταστάσεις είναι ικανές να επιφέρουν κυτταρικές αλλαγές με αποτέλεσμα  εξισορρόπησης της παθολογικής διαταραχής.

  • Μετά από πόσες συνεδρίες βελονισμού θα υπάρχει βελτίωση;

    Μερικές φορές αμέσως από την πρώτη θεραπεία – συνεδρία, μερικές φορές μετά από πέντε ή έξι θεραπείες – συνεδρίες βελονισμού και εάν δεν υπάρχουν αποτελέσματα μετα απο εξι συνεδρίες, σταματάμε ειδικά σε επώδυνες παθολογίες.

    Υπάρχουν ορισμένες εξαίρεσης όπως στην αμηνόρροια, στην ποια μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες για να υπάρχουν εμφανή αποτελέσματα γιατί η περίοδος εμφανίζει μια μηνιαία περιοδικότητα και είναι δύσκολο να παρατηρήσουμε μια αλλαγή αμέσως.

  • Ποια είναι η συνολική διάρκεια θεραπείας;

    Η συνολική διάρκεια συνήθως είναι 12 με 15 θεραπείες με εμφανή τα πρώτα κλινικά αποτελέσματα στην 5η με 6η θεραπεία.

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Όταν μετά τις αρχικές συνεδρίες με τον βελονισμό παρατηρείτε μια δυσφορία ή παροδική επιδείνωση, δεν είναι μια αρνητική παρενέργεια της θεραπείας, αλλά μια προϋπάρχουσα και κρυμμένη κλινική εικόνα που έρχεται στην επιφάνεια με την συγκεκριμένη θεραπεία και ήταν σε λανθάνουσα κρυμμένη κατάσταση και που θα εμφανιζόταν κάποια άλλη στιγμή της ζωή μας. 


    Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί για την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος γιατί η συνολική υποχώρηση των συμπτωμάτων δεν συμπίπτει πάντα με τη συνολική εξαφάνιση των αιτίων της εσωτερικής διαταραχής που δημιουργεί την ασθένεια και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ρίζα του προβλήματος το οποίο δημιουργεί την ενεργειακή ανισορροπία ιδιαίτερα αν υποβόσκει σε λανθάνουσα κατάσταση για πολλά χρόνια.

  • Τι δυνατότητες έχει η Κινέζικη ιατρικής - Βελονισμός και ποια σχέση έχει με την ιατρική ακριβείας;

    Η Κινέζικη ιατρική ακόμα και στις πιο σοβαρές ασθένειες μπορεί (συχνά με τη βοήθεια της βοτανοθεραπείας και διατροφής) να συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ατόμου με σοβαρά χρόνια προβλήματα.

    • Εξισορροπεί την ενέργεια και διορθώνει τα αίτια της νόσου. Το άτομο, ως ένα ζωντανό ον, είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο. Μπορεί, ανά πάσα στιγμή, είτε από την συνεχή παρουσία ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής και τρόπου ζωής, είτε από ιδιοσυκρασιακή αδυναμία, να αρρωστήσει ξανά.
    • Αν καταλάβουμε αυτό θα καταλαβαίνουμε τη σημασία της υπευθυνότητας για την υγεία μας και να ασκούμε καθημερινά τεχνικές διατήρησης και πρόληψης για την υγεία μας,
    • Δεν αποτελεί εμπόδιο στην τυχόν φαρμακευτική ή επεμβατική αγωγή αντίθετα μπορεί να ενισχύσει τις άλλες δυτικές θεραπείες
    • Στοχεύει στην θεραπεία λειτουργικών αναστρέψιμων παθήσεων, με αποτέλεσμα την εσωτερική ισορροπία και την αυτοοργάνωση κάθε ζώντος οργανισμού. Μιας πάθησης που δεν παρουσιάζεται ξαφνικά, αλλά συσσωρεύεται (δημιουργείται) βαθμιαία και εκδηλώνεται (ξεσπά) απότομα (Ιπποκράτης).
    • Δεν επιχειρεί ποτέ να διορθώσει με τεχνικό τρόπο τα οποιαδήποτε ''ευ-κακώς κείμενα'' του ασθενούς, σεβόμενος πάντα το primum non nocere (καταρχήν μην βλάπτεις)
        
      ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
      Δυο ή περισσότεροι ασθενείς με την ίδια ασθένεια: δυο ή περισσότεροι ξεχωριστά θεραπευτικά πρωτόκολλα.!


    Σύμφωνα με τον Ιωάννη Λεκάκη, Ομότιμο Καθηγητή Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην παραδοσιακή δυτική ιατρική τακτική αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς με βάση το φαινότυπο (η έκφραση των γονιδίων στον οργανισμό δηλ. τα παρατηρούμενα βιοχημικά, φυσιολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του γονότυπου με το περιβάλλον) και θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ενιαία, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν διαμορφωθεί. Καθημερινά αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα το σωστό. Υπάρχει σημαντική ετερογένεια στον ίδιο φαινότυπο, που μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετική πρόγνωση και θεραπεία των ασθενών. Τα σήματα που μπορούν να καθορίσουν ένα υποφαινότυπο έρχονται από διάφορες πηγές, όπως ο τρόπος ζωής, σήματα από διάφορους αισθητήρες, το γονιδίωμα και τα '-omics' (epigenomics, proteomics, metabolomics, microbiomics).

    Ακριβώς αυτήν την ετερογένεια στον ίδιο φαινότυπο (διάφοροι υποφαινότυποι), που μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετική πρόγνωση και θεραπεία των ασθενών αντιλαμβάνεται και εφαρμόζει η Κινέζικη Ιατρική για την εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία, χιλιάδες χρόνια πριν με την σύνθεση πληροφοριών μόνο από την κλινική εξέταση, χωρίς φυσικά να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί τούς σύγχρονου όρους της δυτικής ιατρικής η οποία σήμερα την ονομάζει Ιατρική ακριβείας χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για τον καθορισμό του ανάλογου υποφαινότυπου.

  • Είναι διεθνώς επίσημα αναγνωρισμένος ο βελονισμός;

    Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ:

    • Π.Ο.Υ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας),
    • FDA (Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων & Τροφίμων),
    • NIH (Εθνικό Ίδρυμα Υγείας),
    • IASP (Διεθνής Εταιρεία Μελέτης Πόνου),
    • UNESCO: το 2010 συμπεριέλαβε τον βελονισμό στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

    Η Ελβετία, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, αναγνωρίζει και ενσωματώνει πέντε εναλλακτικές θεραπείες στις ιατρικές ειδικότητες που καλύπτονται από το ασφαλιστικό της σύστημα.

    Το θέμα αυτό δεν είναι καινούριο, καθώς από το 2005 έχει εξεταστεί το συγκεκριμένο ζήτημα από τις αρμόδιες αρχές χωρίς όμως να εγκριθεί, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για την αποτελεσματικότητα των συμπληρωματικών αυτών θεραπειών.
    > Μιλάμε για την Ολιστική Ιατρική, την Βοτανοθεραπεία, την Ομοιοπαθητική, τον Βελονισμό και την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.
    Το αίτημα για αναγνώρισή τους, επανήλθε το 2009 όταν η πλειοψηφία των πολιτών ζητούσε την κατοχύρωση των θεραπειών αυτών στα πλαίσια της υγειονομικής τους περίθαλψης.

    Από τότε, είχε δοθεί ένα διάστημα «δοκιμαστικό» που αφορούσε την εξαετία 2012-2017. Ώσπου προσφατα, ο υπουργός εσωτερικών της Ελβετίας έκανε τη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τα έξοδα περίθαλψης θα καλύπτονται σύμφωνα με τη βασική ασφάλιση εφόσον η θεραπεία χορηγείται από πιστοποιημένους θεραπευτές.

    https://enallaktikidrasi.com/2016/04/h-elbetia-entassei-5-enallaktikes-uerapeies-sto-euniko-systhma-ygeias/
     

  • Υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες για την διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του βελονισμού στην Ελλάδα;

    Τις τελευταίες δεκαετίες εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για τις ιατρικές εφαρμογές του βελονισμού στη χώρα μας όπως και στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι αξιοσημείωτη η εφαρμογής του βελονισμού όχι μόνο από τους γιατρούς άλλα από άτομα τα οποία δεν είναι επαγγελματίες υγείας. Από αυτή την πραγματικότητα απορρέει η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης της εφαρμογής του βελονισμού.
    Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι έχουν εκπαιδευθεί περί τους 1500 ιατρούς, ενώ η μέθοδος εφαρμόζεται από ιατρούς βελονιστές σε κέντρα πόνου 23 Νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια. Η θεραπεία καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία των Δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) και της Τραπέζης της Ελλάδος και από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

    Ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ασφαλής όταν εφαρμόζεται από άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες μετά από πλήρη εξέταση και διάγνωση καθώς και τήρηση των κανόνων ασφαλείας και δεοντολογίας. Η αλληλοκάλυψη παροχών κάποιων επαγγελμάτων υγείας οδηγεί σε σύγχυση τους ασθενείς. Η ασφάλεια των ασθενών απαιτεί την ακριβή και ξεκάθαρη οριοθέτηση χρήσης της μεθόδου.


    Παγκόσμια ο Ιατρικός Βελονισμός εκπροσωπείται από το 1983 από την διεθνή Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού και συναφών τεχνικών (ICMART) με έδρα της Βρυξέλλες, με συμμετοχή 80 ιατρικών εταιρειών παγκοσμίως.
    Επίσημος εκπρόσωπος του Κτηνιατρικού Βελονισμού είναι η διεθνής Κτηνιατρική Εταιρεία Βελονισμού IVAS στην Αμερική, από το 1974.

    Ελληνική νομοθεσία. Η θέση της επίσημης πολιτείας στην άσκηση του βελονισμού στην Ελλάδα

    21/02/1980 

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝ.ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
    ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡ. ΚΑΙ
    ΥΓ/ΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
    ΤΟΜΕΑΣ Α'

    Ταχ.Δ/νση:Αριστοτέλους 19

    Πληρ.:Π.Χρυσάφη-Νικοπούλου

    Τηλ.:8832-136
    Αθήναι 21 Φεβρουαρίου 1980

    ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ.:574/Α4/1191

    ΠΡΟΣ:

    1.Όλες τις Νομαρχίες, Διαμερίσματα, Διευθύνσεις και Τμήματα Υγιεινής
    2.Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας
    3.Π.Ι.Σ. Σεμετέλου 7

    ΘΕΜΑ: "Βελονισμός"

    Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο βελονισμός παρά το ότι αποτελεί αμφιλεγόμενη μέθοδο, αρχίζει να εφαρμόζεται από πολλούς ιατρούς και στη χώρα μας.

    Επειδή η ευρεία και ανεξέλεγκτος εφαρμογή του βελονισμού μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα ως προς την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής, θα ανεχόμαστε την εκτέλεση βελονισμού μόνο από ιατρούς που διαθέτουν εμπειρία και έχουν εκπαιδευτεί στη βελονοθεραπεία και σε καμμιά περίπτωση από μη ιατρούς οποιοδήποτε επάγγελμα υγείας και αν κάνουν.

    Είναι ευνόητο ότι στο χώρο που θα εκτελούνται οι βελονισμοί πρέπει να εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες υγιεινής και να υπάρχει αποστειρωτικός κλίβανος για την αποστείρωση των βελονών που χρησιμοποιούνται.

    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

    12/03/1996

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
    ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    ΤΜΗΜΑ Γ'

    Ταχ.Δ/νση: Αριστοτέλους 17
    Ταχ. Κώδικας: 101 87
    Πληροφορίες: Π. Μπαλοθιάρη
    Τηλέφωνο: 5235 875/238
    Αθήνα, 13 Μαρτίου 1996
    Αριθ. πρωτ.
    Υ7/1336

    Προς:
    Νομ. Αυτ/ση Θεσ/νίκης
    Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής

    ΘΕΜΑ: Σχετικά με άδεια Βελονισμού - Ομοιοπαθητικής. 

    Σε απάντηση του αριθ. πρωτ. 1741/96 εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε τα εξής :

    1.Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία ο Βελονισμός και η Ομοιοπαθητική δεν είναι αναγνωρισμένες σαν ανεξάρτητες και αυτοτελείς ιατρικές ειδικότητες.

    2.To υπουργείο μας δέχεται κατ' αρχήν την εφαρμογή των προαναφερόμενων μεθόδων θεραπείας, γιατί η θεραπευτική αγωγή και η μέθοδος θεραπείας, είναι στην ευθύνη και την κρίση του ιατρού που τη συνιστά.

    3.Εννοείται ότι, η ανοχή εφαρμογής των πιο πάνω μεθόδων περιορίζεται μόνο σε ιατρούς.

    4.Οποιοδήποτε πρόσωπο επιχειρεί τέτοιες πράξεις χωρίς να έχει την προβλεπόμενη από το Νόμο άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος παραβαίνει τις ισχύουσες διατάξεις των Νόμων και επέχει τις νόμιμες κυρώσεις.

    Ο Γενικός Γραμματέας 

    Στη συγκρότηση ομάδας εργασίας για τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ιατρικού Βελονισμού στην Ελλάδα, προχώρησε το υπουργείο Υγείας.

    Σκοπός της ομάδας εργασίας είναι η διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ιατρικού Βελονισμού στην Ελλάδα, η αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας για το θέμα και η ανάδειξη προτάσεων για τη ρύθμιση των προδιαγραφών ως προς την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών.
    Σημειώνεται ότι για να γίνει κάποιος βελονιστής, απαιτείται πρωτίστως να έχει πτυχίο κλασσικής Ιατρικής.

    06/06/2018

    Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία (αποφ. 4 της 270ης ολομ. της 6ης Ιουλ. 2018 του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας), ο Βελονισμός αποτελεί θεραπεία της “Συμπληρωματικής Ιατρικής”. 
    Η Συμπληρωματική Ιατρική ορίζεται ως μία ομάδα διαγνωστικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται μαζί με την Κλασσική Ιατρική, ενώ στις θεραπείες αυτής εντάσσονται μαζί με το Βελονισμό, η Ιαματική Ιατρική και η Θεραπευτική Άσκηση.

    Η Συμπληρωματική Ιατρική δεν αποτελεί εναλλακτική Ιατρική.

    Επίσης, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Υπ. Υγείας: Αρ. Πρωτ.: 574/Α4/1191 (21/2/80), Υ7/1336 (13/3/96), Υ7/1470 (13/3/96), καθίσταται σαφές ότι η άσκηση του Βελονισμού αποτελεί αναμφισβήτητα ιατρική πράξη και απαιτείται άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος.

     

  • Υπάρχει επιστημονική εξήγηση της δράσης του βελονισμού;

    Φυσικά και υπάρχει και μάλιστα με την βοήθεια της κλασικής εργαστηριακής δυτικής ιατρικής αποδεικνύεται μία μεγάλη θεωρητική σκέψη της Κινέζικης ιατρικής.

    Ο μηχανισμός δράσης του βελονισμού σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική πρέπει να “μεταφραστεί” με την κλασική εργαστηριακή και πειραματική δυτική ιατρική και συγκεκριμένα βάση της νευροφυσιολογίας και χυμικής θεωρίας για να γίνει κατανοητός από την κλασική ιατρική επιστήμη.


    Ιδιότητες ανατόμο - λειτουργικών σημείων βελονισμού.

    Τα σημεία βελονισμού στη περιφέρεια είναι συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές με μεγάλο αριθμό αισθητικών υποδοχέων και ιδιουποδοχέων, κινητικά σημεία των μυών και ίνες του αυτόνομου νευρικού συστήματος. 


    Η διέγερση αυτών των δομών προκαλεί τοπικές, τμηματικές (νωτιαίες) και υπερνωτιαίες αλλαγές δηλαδή σε 3 ανατομο-λειτουργικά επίπεδα ανάλογα με την επιλογή σημείων βελονισμού και συγκεκριμένης τεχνικής εφαρμογής ανάλογα με το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα. 
    Η περιφερική ιστική αισθητική διέγερση της βελόνας μεταδίδεται στο ΚΝΣ και προκαλεί αλλαγές που αφορούν την αισθητικότητα, την διεγερσιμότητα, την λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, τα επίπεδα ορμονών και την ανοσολογική απάντηση, με θεραπευτικό στόχο τις αλλαγές σε επίπεδο εγκεφαλικών πυρήνων, νευρικών αξόνων και λειτουργικών νευρωνικών δικτύων.
    Σε πρόσφατες μελέτες σχετικά με την επίδραση του βελονισμού στην διέγερση του εγκεφάλου με τη βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφία fMRI και της τομογραφίας με εκπομπή ποζιτρονίων PET διαπιστώθηκαν τα εξής: μεγάλες και συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται, όταν εφαρμόζεται βελονισμός σε ορισμένα σημεία στον άνθρωπο και στα ζώα (στα ζώα δεν υπάρχει το φαινόμενο plasebo).

    Νευροφυσιολογικός μηχανισμός

    Το ερέθισμα που προκαλεί η εισαγωγή της βελόνας μέσω του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος μεταδίδεται σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και ιστούς, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκκριση ενδορφινών (ενδογενή οπιοειδή ) με σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του στρες του πόνου και της κατάθλιψης.


    Η εικόνα του εγκεφάλου ενός ανθρώπου πάσχοντα από επώδυνο νόσημα ή που συναινετικά υποβάλλεται σε ένα ερέθισμα και θεραπεύεται με βελονισμό, δείχνει με την βοήθεια των απεικονιστικών εικόνων της σύγχρονης ιατρικής ότι η εισαγωγή της βελόνας ενεργοποιεί ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου και απενεργοποιεί άλλες. 

    Χυμικός μηχανισμός

    Επίσης σημαντικό ρόλο στην αναλγητική δράση του βελονισμού παίζουν και οι νευροδιαβιβαστές, που παράγονται σαν απάντηση του οργανισμού στο δερματικό ερεθισμό μετά την είσοδο της βελόνας με κυριότερους εκπροσώπους την σεροτονίνη, την νορεπινεφρίνη, το GABA, την κορτιζόλη, το ACTH, τις προσταγλανδινες, την ιντερφερόνη-γ και ιντερλευκίνης-4, ενεργοποίηση που προσδιορίζει ένα ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα.


    Θεραπευτικό αποτέλεσμα

    Ο συνδυασμός αυτών των μηχανισμών έχει ως αποτέλεσμα το θεραπευτικό αποτέλεσμα διότι:

    1. στο τοπικό επίπεδο ο βελονισμός προκαλεί αναλγησία, αγγειοδιαστολή (P και CGRP) με αποτέλεσμα αύξηση αιματικής ροής, ιστική αναγέννηση, μυϊκή χάλαση (μέσω αξονικών αντανακλαστικών), εξισορρόπηση ιδιοδεκτικής αισθητικότητας και αποκατάσταση της λειτουργίας των αρθρώσεων,
    2. στο τμηματικό επίπεδο ο βελονισμός δρα στις αισθητικές, κινητικές και αυτόνομες «πύλες» των αντίστοιχων οπισθίων, πρόσθιων και πλαγίων κεράτων του νωτιαίου μυελού με αποτέλεσμα διαμόρφωση του σήματος πόνου σε νωτιαίο επίπεδο, ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου μέσω του νωτιαίου χιαστού αντανακλαστικού τόξου και ομαλοποίηση της νωτιαίας συμπαθητικής και παρασυμπαθητικής δραστηριότητας, και τέλος η δράση του
    3. στο υπερνωτιαίο επίπεδο δρα στον έλεγχο της ανοσολογικής απάντησης του συστήματος του στρες και της συναισθηματικής αντίδρασης. 

    Με άλλα λόγια, η αρχαία κινεζική ιατρική συμπεριλαμβάνει στην θεραπευτική της δύναμη όλο το ανθρώπινο νευροορμονικό δίκτυο λειτουργίας.

    ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

  • Παίρνω φάρμακα, μπορώ να κάνω βελονισμό;

    Ναι.

    Τα φάρμακα όχι μόνο δεν αποτελούν αντένδειξη για την εφαρμογή του Βελονισμού άλλα ενισχύει και την αποτελεσματικότητα της όποιας φαρμακευτικής αγωγής λαμβάνει ο ασθενής.

    Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται μόνο στη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων για την οποία πρέπει να ενημερώνεται ο Ιατρός.

  • Βελονισμός, έχει αποτελεσματικότητα, θεραπευτικά όρια & περιορισμούς;

    Αποτελεσματικότητα

    Ο ειδικός ιατρός γνωρίζει τα όρια και την αποτελεσματικότητα κάθε θεραπευτικής αγωγής που εφαρμόζει και μπορεί να συμβουλέψει κατάλληλα τους ασθενείς του.
    Φυσικά δεν νοούνται συμβιβασμοί σε θέματα ασφάλειας των ασθενών.

    Ανάλογα με τις παθήσεις τα μόνιμα αποτελέσματα της θεραπείας με βελονισμό μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων συνεδριών ανέρχονται σε ένα ποσοστό 60-80%.

    Για κάθε πάθηση απαιτείται ένας συγκεκριμένος αριθμός και συχνότητα συνεδριών.
    Ο κάθε ασθενής θεραπεύεται με ένα αυστηρά προσωπικό θεραπευτικό πρωτόκολλο που συνδυάζει τον βελονισμό ή / και τα φυτικά φάρμακα (βοτανοθεραπεία).
    Ο αριθμός των συνεδριών κυμαίνεται από 10 επισκέψεις έως 15, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη φύση της κατάστασης που θα θεραπευθεί, με απόσταση 2-5 ημερών μεταξύ τους και αν είναι δυνατόν, είναι καλό να μην την διακόπτουμε απότομα, αλλά σταδιακά την θεραπεία.

    Θεραπευτικά όρια & περιορισμοί του βελονισμού

    "Οι εφαρμογές της Κινέζικης Ιατρικής - Βελονισμού, θα πρέπει να σταματούν εκεί που παύουν να είναι χρήσιμες."

    Το θεραπευτικό μοντέλο του βελονισμού έχοντας πιο ήπια δράση, άλλα χωρίς παρενέργειες, δεν μπορεί να έχει δράση σε περιπτώσεις όπως:

    • σε ασθενείς στους οποίους το αιτιολογικό υπόστρωμα ειναι γενετικό, με αποτέλεσμα έλλειψη βιοδεκτικότητας, 
    • σε ασθένειες στους οποίους του οργανικού τύπου αιτιολογίας ασθένεια είναι σε μη αναστρέψιμο στάδιο,
    • όταν ο αιτιολογικός παράγοντας έχει υπερβολική λοιμογόνο ικανότητα και δύναμη σε σχέση με την ικανότητα αντίδρασης του οργανισμού, όπως σε υπεροξείες καταστάσεις.


    Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το 15-20% του πληθυσμού δεν ανταποκρίνονται σε θεραπεία με τον βελονισμό επειδή παρουσιάζουν γενετική ανεπάρκεια σε υποδοχείς οπιούχων.

  • Πόσο διαρκεί κάθε θεραπεία βελονισμού;

    Η διάρκεια της θεραπείας γενικά είναι 30΄λεπτά της ώρας, άλλα πάντα εξαρτάται από το είδος της θεραπείας όπως στον αισθητικό βελονισμό ή τις εξαρτήσεις όπου η διάρκεια υπερβαίνει την 1 ώρα.
    Στο πρώτο ραντεβού η συνολική διάρκεια λήψης ιατρικού ιστορικού και θεραπευτικής συνεδρίας είναι 1 ώρα.

  • Έχει ο βελονισμός αντενδείξεις & παρενέργειες;

    Αντενδείξεις

    > μετά από ένα πλούσιο γεύμα,

    > υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς θεραπευτική αγωγή,
    > διαβητική νευροπάθεια,
    > οξεία ηπατίτιδα,
    > ανοσοκατασταλτική θεραπεία,
    > σοβαρή ψυχική υπερένταση, φόβος και καταστάσεις οξείας ψύχωσης, ή μυϊκής κόπωσης,
    > ασθενής που παρουσιάζει υψηλό πυρετό,
    > ιστορικό ρευματικού πυρετού, βαλβιδοπάθειας, λεμφοιδήματος,φλεβικής στάσης,
    > σοβαρή ενεργή λοίμωξη,
    > κατάσταση μέθης,
    > εγκυμοσύνης (ειδικά 3ο και 6ο μήνα) σε κάθε περίπτωση αποκλείονται τα σημεία της κοιλιακής περιοχής,
    > κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας,
    > σε άτομα που είναι πολύ εξασθενημένα και σε μεγάλη ηλικία,
    > σε ανίατες περιπτώσεις,
    > αν η παθολογία προκαλείται από ανατομικές αλλαγές (π.χ. συμπίεσης), σε συγγενείς ανωμαλίες,
    > κατά τη διάρκεια της θεραπείας με μορφίνη ή παράγωγα φαιντανύλης,
    > σε δηλητηριάσεις.

    Σχετικές αντενδείξεις:

    > αιμορροφιλία,

    > λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων.

    Απόλυτη αντένδειξη είναι η εφαρμογή ηλεκτροβελονισμού:

    >
    σε ασθενείς με βηματοδότη, ορθοπεδικές προθέσεις ή υλικά εσωτερικής οστεοσύνθεσης (μεταλλικές προσθέσεις όπως λάμες, ή βίδες),επιληψία.


    Παρενέργειες:

    > παρενέργειες στον βελονισμό δεν υπάρχουν, όταν εφαρμόζεται από ειδικό ιατρό βελονισμού.

  • Είναι ασφαλής η Κινέζικη βοτανοθεραπεία;

    Η κινέζικη βοτανοθεραπεία είναι ασφαλής διότι η θεραπευτική τους δράση και δοσολογία είναι συγκεκριμένη με χρήση και εμπειρία εκατοντάδων χρόνων.

    Ας μην ξεχνάμε ότι οι πρώτες αναφορές για την χρήση των βοτάνων στην θεραπεία των διαταραχών της υπογονιμότητας χρονολογούνται από το 200 μ. Χ. και το πρώτο βιβλίο για την αποτελεσματικότητα και δράση των βοτάνων στις γυναικείες παθήσεις, γράφτηκε το 1237 μ. Χ. 
    Οι συνταγές παρασκευάζονται αποκλειστικά σε φαρμακείο.

    Η κάθε συνταγογραφούμενη συνταγή βοτάνων είναι αυστηρά συγκεκριμένη για κάθε ασθενή, ανεξάρτητα αν έχει την ίδια πάθηση με κάποιον άλλον ασθενή όπως συμβαίνει με την κλασική ιατρική.

    Οι παρενέργειες, όπως στα φάρμακα της κλασικής ιατρικής, τα θεραπευτικά φυτά περιέχουν ουσίες που αλληλεπιδρούν μέσα στον οργανισμό και μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες του, με αποτέλεσμα δυνητικά την εμφάνιση ανεπιθύμητων αντιδράσεων.
    Οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε φαρμακευτικά φυτά και φάρμακα είναι σε πολλές περιπτώσεις δύσκολο να προβλεφθούν, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμούνται.
    Ακόμα και αν κλινικά οι παρενέργειες από τη λήψη φυτοφαρμακευτικών βοτάνων έχουν αποδειχθεί ήπιες, τουλάχιστον σε σχέση με ότι πιστεύαμε λίγα χρόνια πριν, δε σημαίνει ότι πρέπει να αγνοούμε τους κινδύνους
    .

  • Γιατί να δοκιμάσω τον αισθητικό βελονισμό;

    > Γιατί να μην χρησιμοποιήσω μια ακριβή κρέμα;
    Οι κρέμες δεν απορροφώνται διότι το δέρμα δεν επιτρέπει σε μεγάλα μόρια την είσοδο (όταν είναι πάνω από 500 Daltons), όπως του υαλουρονικού οξέως σε κρέμα, ενώ με τον βελονισμό έχουμε μια άριστη απορρόφηση.

    > Ρυτίδες και κουρασμένο πρόσωπο; 
    Ο βελονισμός αποκαθιστά συνολικά την καλή υγεία του δέρματος, επαναφέροντας την φωτεινότητα και ελαστικότητα σε ένα κουρασμένο δέρμα ανεξαρτήτου ηλικίας με ταυτόχρονη αίσθηση ευεξίας.

    > Ευαίσθητο δέρμα; 
    Ακόμα και στις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες η αισθητική θεραπεία δεν δημιουργεί παρενέργειες.

    > Έχει άμεσα αποτέλεσμα;
    Ναι.
    Από τη πρώτη συνέδρια μια ορατή διαφορά αντιλαμβανόμαστε στο πρόσωπο μας που εμφανίζεται πιο νεανικό, πιο φωτεινό και πιο ξεκούραστο.

    Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ανάλογα με το τρόπο ζωής μας, συνιστάτε, από μια φορά το μήνα ή κάθε 2o μήνα ανάλογα με την επιδερμίδα, μια συνεδρία για διατήρηση του αποτελέσματος.

    > Έχει αντενδείξεις;
    Όχι.
    Μόνο πριν μια κοινωνική εκδήλωση, δεν προτείνεται θεραπεία λόγω της πιθανής εμφάνισης μελανιάς.
    Αν και οι βελόνες που χρησιμοποιούμε είναι εξαιρετικά λεπτές και μη-τραυματικές, μπορεί μα εμφανισθεί μελανιά (αιμάτωμα) για 1-2 ήμερες.

  • Παχυσαρκία - δίαιτα. Γιατί να κάνω βελονισμό;

    Το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας μελετώντας την χρόνια εξέλιξη του βάρους ατόμων υπό διαιτητική αγωγή παρατήρησε ότι η απώλεια του 10% περίπου του σωματικού βάρους έχει ως αποτέλεσμα να επανακτάται στο πρώτο έτος πάνω από το 30% του απολεσθέντος βάρους ενώ σχεδόν όχι μόνο το χαμένο βάρος άλλα και επιπλέον (φαινόμενο yo-yo) επανακτάται στην πενταετία.

    Γιατί:

    Η κινεζική ιατρική (βελονισμός-βοτανοθεραπεία) και η ομοιοπαθητική μπορούν να δώσουν ένα μακροχρόνιο και μόνιμο αποτέλεσμα στην παχυσαρκία.


    Δίνει απαντήσεις και λύσεις σε προβλήματα διαταραχών του μεταβολισμού, της βουλιμίας και της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης τροφής.


    Η διατροφική συμπεριφορά του υπέρβαρου ασθενούς, επαναρυθμίζειται (remodulation) μεταβάλλεται και διαμορφώνεται εκ νέου, με αποτέλεσμα μείωση της αίσθηση της πείνας και αύξηση του κορεσμού μέσω του μηχανισμού της νευροτροποποίησης.
    Αποκαθιστά τη φυσική ισορροπία του σώματος επηρεάζοντας τα ενδοκρινικά συστήματα που ρυθμίζουν το βάρος. 

    Τα αποτελέσματα του βελονισμού συνδυαστικά με την διατροφή ειναι:

    • έλεγχος βουλιμίας,(craving) και τσιμπολογημάτων (binge eating’),
    • μεγιστοποίηση της απώλειας βάρους (περιτοναϊκή κυρίως απώλεια που είναι κατ’ εξοχήν λίπος),
    • διατήρηση της απώλειας βάρους σε βάθος χρόνου, (αποφυγή του φαινομένου yo-yo)
    • βελτίωση της φυσιολογία της πέψης,
    • αίσθηση πληρότητας μετά από κάθε γεύμα,
    • αναδιαμόρφωση της αισθητικής του σώματος,
    • αίσθηση σωματικής και ψυχικής ευφορίας,
    • θεραπεία της λιπώδης διήθησης, 
    • θεραπεία της σαρκοπενικής παχυσαρκίας,
    • μείωση της νοσηρότητας. 


    Η θεραπεία επίσης παρεμβαίνει στους ψυχολογικούς και ψυχοπαθολογικούς παράγοντες της διατροφικής συμπεριφοράς, όπως:

    • στην ψυχολογική πείνα,
    • στα ψυχολογικά αποτέλεσμα του διαιτητικού περιορισμού, (άγχος, κατάθλιψη, εκνευρισμός, επιθετικότητα),
    • στην έντονη επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές, όπως γλυκά, ή ζυμαρικά,
    • αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό που είναι συνήθως χαμηλός σε άτομα που κάνουν συχνά δίαιτες αδυνατίσματος.
  • Με τον βελονισμό για την απώλεια βάρους ποια είναι η συνολική διάρκεια θεραπείας;

    Σίγουρα η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τον τελικό και πραγματικό στόχο απώλειας βάρους.
    Για να επωφεληθείτε πλήρως από το αποτέλεσμα της θεραπείας, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε το πρόγραμμά μας και να εξασφαλίσετε την κανονικότητα των συνεδριών ώστε τα αποτελέσματα να είναι μακροχρόνια και μόνιμα.

    Με βάση την κλινική εμπειρία και τα επιστημονικά στοιχεία, ο ιατρικός βελονισμός προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη που προκαλούνται από τα συσωρευτικά αποτελέσματα της θεραπείας.

    Έχει αποδειχθεί ότι οι ασθενείς που ακολουθούν τις οδηγίες μας επιτυγχάνουν βέλτιστα θεραπευτικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου.

  • Μετά την απώλεια του επιθυμητού βάρους υπάρχει υποστήριξη;

    Φυσικά.
    Θα υποστηρίζεστε καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος με ιατρικές και διατροφικές συμβουλές και με συνταγές που θα μετατρέψουν τη διαδικασία απώλειας βάρους σας σε μια ευχάριστη και γευστική εμπειρία και ταυτόχρονα θα αποφύγουμε το φαινόμενο Yo - Yo.

  • Με τον βελονισμό πόσα κιλά χάνω κάθε εβδομάδα;

    Την πρώτη εβδομάδα οι ασθενείς χάνουν γενικά 3 με 6 κιλά και μετά 1,5 με 2 κιλά την εβδομάδα.
    Οι θεραπείες βελονισμού μειώνουν το αίσθημα της πείνας, εξισορροπώντας τον μεταβολισμό και την ορμονική λειτουργία.

  • Με τον βελονισμό πώς μπορώ να αποφύγω να ξαναπάρω βάρος βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα;

    Με την επίτευξη του στόχου, ξεκινά η φάση της ενσωμάτωσης, με επανεισαγωγή επιπλέον τροφών σε μέτριες ποσότητες για διάστημα δύο μηνών, σύμφωνα με τις οδηγίες μας, και μια συνεδρία βελονισμού κάθε δύο εβδομάδες, και ο στόχος μας γίνεται πραγματικός.

  • Πώς μπορώ να αποφύγω το λεγόμενο φαινόμενο γιο-γιο στην παχυσαρκία μακροπρόθεσμα;

    Μετά την φάση της ενσωμάτωσης των δύο μηνών θα ξεκινήσει η φάση συντήρησης, με διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και μια συνεδρία βελονισμού μία φορά το μήνα.
    Φυσικά θα εξηγήσουμε στον ασθενή με κάθε λεπτομέρεια πώς να ακολουθήσει τη φάση συντήρησης με δικά μας διαιτολόγια.

  • Υπογονιμότητα; Γιατί να κάνω βελονισμό;

    Γιατί εφαρμόζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με σημαντικά και ασφαλή ποσοστά επιτυχίας.

    Αν ήδη αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της υπογονιμότητα, να γνωρίζετε ότι δεν είστε οι μόνοι.
    Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί η υπογονιμότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά σχεδόν 6,1 εκατομμύρια ζευγάρια έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύλληψη... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

     

  • Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές που πρέπει να γνωρίζουμε κατά την διάρκεια της Εξωσωματικής;

    Η ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή µε τη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης είναι μια σχετικά νέα ιατρική πράξη, εξαρτημένη από τις επιστημονικές ανακαλύψεις στη γενετική βιολογία, στην τεχνογνωσία της κρυοσυντήρησης και στη μαιευτική.

    Επιδιώκει τη δημιουργία νέου ανθρώπου µε φυσικοτεχνικά μέσα, χρησιμοποιώντας βιολογικά στοιχεία του ίδιου του ανθρώπου (ωάριο - σπερµατοζωάριο) και μέσα εµφύτευσης τους στη μήτρα της γυναίκας για κύηση και εξέλιξη του εμβρύου.


    Η διαδικασία αυτή διαιρείται στην ομόλογη και στην ετερολογη γονιµοποίηση.

    > Στην ομόλογη τεχνητή γονιμοποίηση χρησιμοποιούνται τα γενετικά κύτταρα των μελλοντικών γονέων, αλλά η γονιμοποίηση γίνεται συνήθως εκτός μήτρας μέσα σε μηχάνημα (τεχνικό περιβάλλον).
    Το γεγονός όμως της μεσολάβησης μηχανήματος αυξάνει τους κινδύνους απόκλισης από τη φυσιολογική κύηση και την εµφύτευση φυσιολογικού εµβρύου που θα εξελιχθεί σε φυσιολογικό και υγιή άνθρωπο.
    Ιδιαίτερα μάλιστα όταν μεσολαβήσει κρυοσυντήρηση του γονιμοποιημένου εµβρύου, οι κίνδυνοι για το μελλοντικό άνθρωπο είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.
    > Στην ετερολόγη τεχνητή γονιμοποίηση χρησιμοποιούνται και γενετικά κύτταρα που δεν ανήκουν στους μελλοντικούς γονείς. Χρησιμοποιείται ακόμα και ξένο μητρικό σώμα για να δεχθεί το έμβρυο µόνο για κύηση.

    Οι διαδικασίες αυτές δεν είναι ούτε χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, ούτε χωρίς επιπρόσθετους βιολογικούς, ιατρικούς και συναισθηματικούς κινδύνους.
    Ισµήνη Ανδρουλιδάκη - ∆ηµητριάδη Οµότιµη Καθηγήτρια του Παν/µίου Αθηνών. 

    ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ & ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  • Κατά την διαδικασία της εμβρυομεταφοράς πόσες συνεδρίες βελονισμού χρειάζονται;

    Πολλαπλασιάσετε την πιθανότητα επιτυχίας κατά την διάρκεια της εμβρυομεταφοράς

    Η ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή με τη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης είναι σχετικά νέα ιατρική πράξη, εξαρτημένη από τις επιστημονικές ανακαλύψεις στη γενετική βιολογία, στην τεχνογνωσία της κρυοσυντήρησης και στη μαιευτική.
    Η ημέρα της εμβρυομεταφόρας είναι η πλέον σημαντική για κάθε ζευγάρι και ιδιαίτερα για την γυναίκα που θα υποστεί αυτή την διαδικασία και για μερικές ημέρες, θα περιμένει το θαύμα.

    "// παράλληλο πρόγραμμα"

    Η ιδέα αυτού του είδους της θεραπείας την ''ίδια ημέρα'''  (“Same day”) ξεκινά μετά την δημοσίευσης μιας γερμανικής εργασίας, που αποδεικνύει τη σημαντική αύξηση του ποσοστού εγκυμοσύνης σε μια ομάδα γυναικών που υποβλήθηκαν στην εξωσωματική γονιμοποίηση ταυτόχρονα με το ''// παράλληλο πρόγραμμα'' βελονισμού, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς βελονισμό.

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    • χαλάρωση μήτρας,
    • αύξηση της ροή του αίματος, συνθήκες που ευνοούν τις προϋποθέσεις για τη εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.


    Αυτό το πρωτόκολλο μπορεί να εφαρμοσθεί ανεξάρτητα από το κλασσικό πρωτόκολλο βελονισμού που εφαρμόζεται στην υπογονιμότητα. 

    Η θεραπεία του "// παράλληλου προγράμματος" συμπεριλαμβάνει 2 θεραπείες, μια πριν και μια μετά την εμβρυομεταφορά.

    Το ποσοστό επιτυχίας με το // παράλληλο πρόγραμμα κυμαίνεται από 42% έως 60%.

  • Μπορεί ο βελονισμός να δράση ως υποστηρικτική θεραπεία για διαφυλικούς ασθενείς;

    Το ιατρείο Iasthai παρέχει ένα ασφαλές, φιλόξενο περιβάλλον για άτομα όλων των φύλων.

    Τα τρανς άτομα έχουν ένα μοναδικό σύνολο αναγκών ψυχικής και σωματικής υγείας και αντιμετωπίζουν ξεχωριστές προκλήσεις όταν αναζητούν ολοκληρωμένη και επιβεβαιωμένη υγειονομική περίθαλψη. 

    Αυτές οι ανάγκες επιδεινώνονται από τις προκαταλήψεις κατά των τρανς ατόμων τόσο στο ιατρικό σύστημα όσο και στην κοινωνία γενικότερα. 
    Αυτές οι προκαταλήψεις δημιουργούν εμπόδια στην πρόσβαση και έγκαιρη πολιτιστικά ικανή, ιατρικά κατάλληλη και σεβαστή φροντίδα. 

    Ο βελονισμός και η βοτανοθεραπεία μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των διαφυλικών ατόμων προσφέροντας:

    1/ Ολιστική ευημερία:
    Ο βελονισμός μπορεί να προάγει τη συνολική ευεξία και ψυχική υγεία. Αυτή η ολιστική προσέγγιση μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τα τρανς άτομα καθώς αντιμετωπίζουν περίπλοκες ιατρικές και συναισθηματικές καταστάσεις. Προσφέρει συναισθηματική ευεξία σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας. Υποστηρίζει την ψυχική υγεία και βελτίωση στη διαχείριση του στρες και της κατάθλιψης.

    2/ Μειώνει και εξισορροπεί τις παρενέργειες της ορμονοθεραπείας όπως: 
    > αρτηριακή υπέρταση, 
    > κατακράτηση υγρών, 
    > ακμή, 
    > αλλαγές στη διάθεση, 
    > διαταραχές ύπνου, 
    > εξάψεις, 
    > πονοκεφάλους και ημικρανίες, 
    > δυσλειτουργία του θυρεοειδούς,
    > διαταραχές της εμμήνου ρύσεως,
    > αλλαγές βάρους. 

    3/ Προεγχειρητική προετοιμασία και φροντίδα για την μείωση του στρες και του άγχους.

    4/ Μετεγχειρητική υποστήριξη για την μείωση του πόνου και την εξάρτηση από παυσίπονα καθώς και για την επιτάχυνση του χρόνου αποκατάστασης και ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους μετά από χειρουργική επέμβαση.

    5/ Αυξάνει την στυτική ικανότητα, βελτιώνει την υγεία του προστάτη και μειώνει το πρήξιμο και τη φλεγμονή.
    Καταπραΰνει την κολπική ξηρότητα και ατροφία.

    6/ Βελτιώνει τη γονιμότητα και υποστηρίζει το σώμα κατά τη διάρκεια των κύκλων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας (ART).
    Ο βελονισμός είναι γνωστός για την ικανότητά του να μειώνει το στρες και να προάγει τη χαλάρωση, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη συνολική επιτυχία των θεραπειών γονιμότητας.
    Υποστήριξη για Τεχνολογίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ART):
    Πολλοί τρανς ασθενείς στρέφονται σε τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ή η ενδομήτρια γονιμοποίηση (IUI) για να επιτύχουν εγκυμοσύνη.

    Ο βελονισμός μπορεί να συμπληρώσει αυτές τις θεραπείες ενισχύοντας τις πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης και εγκυμοσύνης
    .

  • Τι είναι η εναλλακτική ή συμπληρωματική ιατρική;

    Εναλλακτική ιατρική (Alternative Medicine, SCAM)

    Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής (National Center of Complementary and Alternative Medicine NCCAM) είναι μια θεραπευτική προσέγγιση η οποία αντιμετωπίζει τον ασθενή ως σύνολο συμπτωμάτων και τρόπου ζωής, θεραπεύοντας την αιτία και όχι τα συμπτώματα.

    Συμπληρωματική ιατρική (Complementary Medicine)

    Συμπληρωματική Ιατρική (Complementary Medicine) είναι η Εναλλακτική Μη συμβατική θεραπεία που εφαρμόζεται παράλληλα  με την  συμβατική ιατρική.

    Ασφάλεια

    Δεν είναι όλες οι Εναλλακτικές - Συμπληρωματικές θεραπείες ασφαλείς, και γι' αυτό τον λόγο πρέπει να εφαρμόζονται μόνο από ιατρούς.

  • Τι είναι η ομοιοπαθητική;

    Έχει επανειλημμένα παρατηρηθεί σε κλινικό επίπεδο ότι η χορήγηση μικρο-δόσεων φαρμάκων που περιέχουν πληροφορίες παρόμοιες με την προς θεραπεία ασθένεια, είναι σε θέση να διεγείρουν την αντίδραση του σώματος στην ασθένεια, και έτσι να οδηγήσει ο οργανισμός τον ίδιο τον εαυτό του σε αυτοθεραπεία.

    Τι μπορεί να κάνει η ομοιοπαθητική θεραπεία;


    Η ομοιοπαθητική λειτουργεί διεγείροντας το σώμα να αντιδράσει ως εκ τούτου, είναι αποτελεσματική σε όλες τις καταστάσεις στις οποίες ο οργανισμός είναι ακόμη σε θέση να αντιδράσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι να τείνουν να αρρωσταίνουν λιγότερο ή να παρουσιάζουν πιο ήπιες κλινικές καταστάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η ικανότητα αντίδρασης είναι πολύ εξασθενημένη, και συνεπώς η ομοιοπαθητική (καθώς και άλλα φάρμακα) μπορούν να δράσουν δύσκολα ή και καθόλου.

    Στην πράξη, η ομοιοπαθητική καλύπτει ολόκληρο το πεδίο της ιατρικής, εκτός βεβαίως από τις πιο σοβαρές καταστάσεις της επείγουσας ιατρικής και χειρουργικής.

    • προσφέρει με ήπια παρέμβαση, μόνιμη θεραπεία,
    • είναι αποτελεσματική σε οξείες και χρόνιες ασθένειες,
    • είναι ασφαλής χωρίς παρενέργειες,
    • δεν προκαλεί εξάρτηση,
    • είναι κατάλληλη για παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους,
    • θεραπεύει ως ολότητα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ψυχοδιανοητική υγεία.


    Ποιες είναι οι παρενέργειες της ομοιοπαθητικής;
    Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, που είναι υπερ-αραιωμένα, δεν είναι τοξικά, και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στην πρώιμη παιδική ηλικία όπως και στις έγκυες γυναίκες. Επιπλέον, δεν δίνουν αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτά τα φάρμακα, ωστόσο, επειδή έχουν μια ισχυρή και βαθιά στο σώμα πολλαπλή δράση απαιτούν μια βαθιά γνώση των δυνατοτήτων τους για να συνταγογραφηθούν σωστά δίνοντας το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

  • Ποια είναι η γνώμη των ασθενών για εμάς;