Συχνές Ερωτήσεις

 • Τι είναι ο βελονισμός;

  Ο Βελονισμός είναι μια μέθοδος εναλλακτικής ή συμπληρωματικής ιατρικής (συμπληρωματική για να τονισθεί ότι συμπληρώνει και συνδυάζεται με την κλασική ιατρική) που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στον δυτικό κόσμο.
  Στηρίζεται στην παρατήρηση ότι στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σημαντικό ρόλο παίζουν συγκεκριμένοι ενεργειακοί δρόμοι που αντιστοιχούν με διαδρομές βασικών νεύρων που στο βελονισμό ονομάζονται ''μεσημβρινοί''.

  Η εφαρμογή του βελονισμού δεν αποτελεί εμπόδιο στην τυχόν φαρμακευτική ή επεμβατική αγωγή αντίθετα μπορεί να ενισχύσει τις άλλες δυτικές θεραπείες.

  ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

  Είναι πλέον μη αναστρέψιμη, η εφαρμογή της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής στην πρόληψης και προαγωγής της υγείας λόγω των πολύ καλών αποτελεσμάτων, χαμηλού κόστους, που οδηγούν σε έναν νέο και επεκτάσιμο ορισμό της κλασικής υγειονομικής περίθαλψης.

  ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

  Σήμερα ο συνδυασμός της εναλλακτικής και κλασικής ιατρικής δημιούργησε τον όρο ''Ιατρικός βελονισμός'' η εφαρμογή του οποίου αυξάνει κατακόρυφα τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

 • Τι θεραπεύει ο βελονισμός;

  Σε αντίθεση με την πιο διαδεδομένη άποψη ότι ο βελονισμός χρησιμοποιείται μόνο για τη θεραπεία του πόνου, ακριβώς λόγω της δράσης της σε όλα τα συστήματα των ρυθμιστικών μηχανισμών, ο βελονισμός έχει μια θεραπευτική επίδραση σε πολλές ασθένειες τόσο οξείες όσο και χρόνιες.

  Σε όλες τις παθολογίες που αναφέρονται, ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνος του ή σε συνδυασμό με την κλασική ιατρική - φαρμακευτική θεραπεία.

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • Τι είναι η Κινέζικη ιατρική;

  Η ιστορία της Κινέζικης ιατρικής ξεκινά πριν 4.000 χρόνια στην Κίνα και πριν 160 χρόνια στην Ευρώπη. 

  Η Κινεζική ιατρική  είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιατρικής επιστήμης και όχι απλά μία θεραπευτική μέθοδος, διότι:


  1. έχει πλήρες θεωρητικό υπόβαθρο και πλαίσιο,

  2. έχει δυνατότητα διάγνωσης νόσων και συμπτωμάτων,

  3. έχει δυνατότητα πρόληψης νόσων και συμπτωμάτων,

  4. έχει δυνατότητα θεραπείας νόσων και συμπτωμάτων.

  Το θεωρητικό της υπόβαθρο εμπλουτίστηκε στο πέρασμα των αιώνων μέχρι να φτάσει στην σημερινή ωριμότητα δράσης που μας επιτρέπει την διάγνωση και θεραπεία ενός σημαντικού αριθμού χρόνιων προβλημάτων υγείας μας.

   

 • Τι είναι η εναλλακτική ή συμπληρωματική ιατρική;

  Εναλλακτική ιατρική (Alternative Medicine, SCAM)

  Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής (National Center of Complementary and Alternative Medicine NCCAM) είναι μια θεραπευτική προσέγγιση η οποία αντιμετωπίζει τον ασθενή ως σύνολο συμπτωμάτων και τρόπου ζωής, θεραπεύοντας την αιτία και όχι τα συμπτώματα.

  Συμπληρωματική ιατρική (Complementary Medicine)

  Συμπληρωματική Ιατρική (Complementary Medicine) είναι η Εναλλακτική Μη συμβατική θεραπεία που εφαρμόζεται παράλληλα  με την  συμβατική ιατρική.

  Ασφάλεια

  Δεν είναι όλες οι Εναλλακτικές - Συμπληρωματικές θεραπείες ασφαλείς, και γι' αυτό τον λόγο πρέπει να εφαρμόζονται μόνο από ιατρούς.

 • Γιατί να κάνω βελονισμό;

  Ο κυριότερος λόγος της θεραπείας με τον βελονισμό και γενικά με την Κινέζικη Ιατρική ειναι η πρόληψη και επίσης γιατί:

  • Στοχεύει στην θεραπεία λειτουργικών αναστρέψιμων συμπτωμάτων, ασθενειών και συνδρόμων, με αποτέλεσμα την εσωτερική ισορροπία και την αυτοοργάνωση κάθε ζώντος οργανισμού.
  • Λειτουργεί εκεί όπου η φαρμακευτική αγωγή αδυνατεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα,
  • Έχει συνεργατική δράση με τις όποιες φαρμακευτικές αγωγές,
  • Η εφαρμογή του βελονισμού δεν αποτελεί εμπόδιο στην τυχόν φαρμακευτική ή επεμβατική αγωγή αντιθέτως, μπορεί να ενισχύσει τις ταυτόχρονες δυτικές θεραπείες της κλασικής ιατρικής, έχοντας συνεργική δράση με τα φάρμακα,
  • Έχει αποτελέσματα μεγαλύτερα του 70%, και μεγάλη διάρκεια αποτελεσμάτων (μήνες ή χρόνια),
  • Περιορίζει σε χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις τα συμπτώματα και την φαρμακευτική αγωγή,
  • Θεραπεύει τον οξύ ή χρόνιο πόνο,
  • Τονώνει και αναζωογονεί γενικά τον οργανισμό,
  • Ένας εξάλλου σημαντικός λόγος της εφαρμογής του βελονισμού είναι ότι είναι ακίνδυνος.
   ''μην ξεχνάμε ότι οι θάνατοι προερχόμενοι από φάρμακα είναι συχνότεροι και αυτών που προέρχονται από αυτοκινητιστικά ατυχήματα (Lazarou J., Pomeran Z., Corey PN., ‘JAMA’ 1998: 279 (15): 1200-5.)''
  • Είναι ανώδυνος.
  • Έχει ένα ανεκτό οικονομικό κόστος θεραπείας.
 • Γιατί να δοκιμάσω τον αισθητικό βελονισμό;

  Γιατί να μην χρησιμοποιήσω μια ακριβή κρέμα;
  Οι κρέμες δεν απορροφώνται διότι το δέρμα δεν επιτρέπει σε μεγάλα μόρια την είσοδο (όταν είναι πάνω από 500 Daltons), όπως του υαλουρονικού οξέως σε κρέμα, ενώ με τον βελονισμό έχουμε μια άριστη απορρόφηση.

  Ρυτίδες και κουρασμένο πρόσωπο; 
  Ο βελονισμός αποκαθιστά συνολικά την καλή υγεία του δέρματος, επαναφέροντας την φωτεινότητα και ελαστικότητα σε ένα κουρασμένο δέρμα ανεξαρτήτου ηλικίας με ταυτόχρονη αίσθηση ευεξίας.

  Ευαίσθητο δέρμα; 
  Ακόμα και στις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες η αισθητική θεραπεία δεν δημιουργεί παρενέργειες.

  Έχει άμεσα αποτέλεσμα;
  Ναι.
  Από τη πρώτη συνέδρια μια ορατή διαφορά αντιλαμβανόμαστε στο πρόσωπο μας που εμφανίζεται πιο νεανικό, πιο φωτεινό και πιο ξεκούραστο.

  Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ανάλογα με το τρόπο ζωής μας, συνιστάτε, από μια φορά το μήνα ή κάθε 2o μήνα ανάλογα με την επιδερμίδα, μια συνεδρία για διατήρηση του αποτελέσματος.

  Έχει αντενδείξεις;
  Όχι.
  Μόνο πριν μια κοινωνική εκδήλωση, δεν προτείνεται θεραπεία λόγω της πιθανής εμφάνισης μελανιάς. Αν και οι βελόνες που χρησιμοποιούμε είναι εξαιρετικά λεπτές και μη-τραυματικές, μπορεί μα εμφανισθεί μελανιά (αιμάτωμα) για 1-2 ήμερες.

 • Τι είναι η ομοιοπαθητική;

  Έχει επανειλημμένα παρατηρηθεί σε κλινικό επίπεδο ότι η χορήγηση μικρο-δόσεων φαρμάκων που περιέχουν πληροφορίες παρόμοιες με την προς θεραπεία ασθένεια, είναι σε θέση να διεγείρουν την αντίδραση του σώματος στην ασθένεια, και έτσι να οδηγήσει ο οργανισμός τον ίδιο τον εαυτό του σε αυτοθεραπεία.

  Τι μπορεί να κάνει η ομοιοπαθητική θεραπεία;


  Η ομοιοπαθητική λειτουργεί διεγείροντας το σώμα να αντιδράσει ως εκ τούτου, είναι αποτελεσματική σε όλες τις καταστάσεις στις οποίες ο οργανισμός είναι ακόμη σε θέση να αντιδράσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι να τείνουν να αρρωσταίνουν λιγότερο ή να παρουσιάζουν πιο ήπιες κλινικές καταστάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η ικανότητα αντίδρασης είναι πολύ εξασθενημένη, και συνεπώς η ομοιοπαθητική (καθώς και άλλα φάρμακα) μπορούν να δράσουν δύσκολα ή και καθόλου.

  Στην πράξη, η ομοιοπαθητική καλύπτει ολόκληρο το πεδίο της ιατρικής, εκτός βεβαίως από τις πιο σοβαρές καταστάσεις της επείγουσας ιατρικής και χειρουργικής.

  • προσφέρει με ήπια παρέμβαση, μόνιμη θεραπεία,
  • είναι αποτελεσματική σε οξείες και χρόνιες ασθένειες,
  • είναι ασφαλής χωρίς παρενέργειες,
  • δεν προκαλεί εξάρτηση,
  • είναι κατάλληλη για παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους,
  • θεραπεύει ως ολότητα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ψυχοδιανοητική υγεία.


  Ποιες είναι οι παρενέργειες της ομοιοπαθητικής;
  Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, που είναι υπερ-αραιωμένα, δεν είναι τοξικά, και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμα και στην πρώιμη παιδική ηλικία όπως και στις έγκυες γυναίκες. Επιπλέον, δεν δίνουν αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτά τα φάρμακα, ωστόσο, επειδή έχουν μια ισχυρή και βαθιά στο σώμα πολλαπλή δράση απαιτούν μια βαθιά γνώση των δυνατοτήτων τους για να συνταγογραφηθούν σωστά δίνοντας το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

 • Βελονισμός, αντενδείξεις & παρενέργειες;

  Αντενδείξεις

  μετά από ένα πλούσιο γεύμα,

  υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς θεραπευτική αγωγή,
  διαβητική νευροπάθεια,
  οξεία ηπατίτιδα,
  ανοσοκατασταλτική θεραπεία,
  σοβαρή ψυχική υπερένταση, φόβος και καταστάσεις οξείας ψύχωσης, ή μυϊκής κόπωσης,
  ασθενής που παρουσιάζει υψηλό πυρετό,
  ιστορικό ρευματικού πυρετού, βαλβιδοπάθειας, λεμφοιδήματος,φλεβικής στάσης,
  σοβαρή ενεργή λοίμωξη,
  κατάσταση μέθης,
  εγκυμοσύνης (ειδικά 3ο και 6ο μήνα) σε κάθε περίπτωση αποκλείονται τα σημεία της κοιλιακής περιοχής,
  κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας,
  σε άτομα που είναι πολύ εξασθενημένα και σε μεγάλη ηλικία,
  σε ανίατες περιπτώσεις,
  αν η παθολογία προκαλείται από ανατομικές αλλαγές (π.χ. συμπίεσης), σε συγγενείς ανωμαλίες,
  κατά τη διάρκεια της θεραπείας με μορφίνη ή παράγωγα φαιντανύλης,
  σε δηλητηριάσεις.

  Σχετικές αντενδείξεις:

  αιμορροφιλία,

  λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων.

  Απόλυτη αντένδειξη είναι η εφαρμογή ηλεκτροβελονισμού:

  σε ασθενείς με βηματοδότη, ορθοπεδικές προθέσεις ή υλικά εσωτερικής οστεοσύνθεσης (μεταλλικές προσθέσεις όπως λάμες, ή βίδες),επιληψία.


  Παρενέργειες:

  παρενέργειες στον βελονισμό δεν υπάρχουν, όταν εφαρμόζεται από ειδικό ιατρό βελονισμού.

 • Κατά την διαδικασία της εμβρυομεταφοράς πόσες συνεδρίες βελονισμού χρειάζονται;

  Πολλαπλασιάσετε την πιθανότητα επιτυχίας κατά την διάρκεια της εμβρυομεταφοράς

  Η ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή με τη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης είναι σχετικά νέα ιατρική πράξη, εξαρτημένη από τις επιστημονικές ανακαλύψεις στη γενετική βιολογία, στην τεχνογνωσία της κρυοσυντήρησης και στη μαιευτική.
  Η ημέρα της εμβρυομεταφόρας είναι η πλέον σημαντική για κάθε ζευγάρι και ιδιαίτερα για την γυναίκα που θα υποστεί αυτή την διαδικασία και για μερικές ημέρες, θα περιμένει το θαύμα.

  "// παράλληλο πρόγραμμα"

  Η ιδέα αυτού του είδους της θεραπείας την ''ίδια ημέρα'''  (“Same day”) ξεκινά μετά την δημοσίευσης μιας γερμανικής εργασίας, που αποδεικνύει τη σημαντική αύξηση του ποσοστού εγκυμοσύνης σε μια ομάδα γυναικών που υποβλήθηκαν στην εξωσωματική γονιμοποίηση ταυτόχρονα με το ''// παράλληλο πρόγραμμα'' βελονισμού, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς βελονισμό.

  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • χαλάρωση μήτρας,
  • αύξηση της ροή του αίματος, συνθήκες που ευνοούν τις προϋποθέσεις για τη εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.


  Αυτό το πρωτόκολλο μπορεί να εφαρμοσθεί ανεξάρτητα από το κλασσικό πρωτόκολλο βελονισμού που εφαρμόζεται στην υπογονιμότητα. 

  Η θεραπεία του "// παράλληλου προγράμματος" συμπεριλαμβάνει 2 θεραπείες, μια πριν και μια μετά την εμβρυομεταφορά.

  Το ποσοστό επιτυχίας με το // παράλληλο πρόγραμμα κυμαίνεται από 42% έως 60%.

 • Υπογονιμότητα; Γιατί να κάνω βελονισμό;

  Γιατί εφαρμόζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

  Αν ήδη αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της υπογονιμότητα, να γνωρίζετε ότι δεν είστε οι μόνοι.
  Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί η υπογονιμότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά σχεδόν 6,1 εκατομμύρια ζευγάρια έχουν πρόβλημα υπογονιμότητας ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύλληψη... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

   

 • Υπάρχει επιστημονική εξέλιξη στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (ΠΚΙ) όπως αντίστοιχα στην Κλασική Ιατρική;

  Η κινέζικη ιατρική έχει αναπτυχθεί εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια και έχει συσσωρεύσει μια πληθώρα από κλινικές εικόνες, φαρμακολογικές πληροφορίες και εμπειρία για να σχηματίσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα θεωρίας.
  Ωστόσο, τα προβλήματα των πολλών κωδίκων και προτύπων όρων επικοινωνίας και της υποενίσχυσης της βασικής έρευνας έχουν περιορίσει την περαιτέρω ανάπτυξη και αποδοχή της διεθνώς.
  Σήμερα ο εκσυγχρονισμός της ΠΚΙ έχει καταστεί απαραίτητος και επείγων ενώ ήδη οι πρώτες εργασίες δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Ο εκσυγχρονισμός της ΠΚΙ σημαίνει τον συνδυασμό της ΠΚΙ με τη σύγχρονη τεχνολογία, τις σύγχρονες ακαδημαϊκές σκέψεις και τη σύγχρονη επιστημονική κουλτούρα, στην οποία το πιο σημαντικό σημείο είναι να διευκρινιστεί η υλική βάση της εφαρμογής των θεραπειών και των πολύπλοκων βοτανοθεραπειών και οι φαρμακοδυναμικοί μηχανισμοί τους. Η τεχνολογία της αναλυτικής χημείας και της μοριακής βιολογίας είναι χρήσιμα εργαλεία για την υλοποίηση του εκσυγχρονισμού της ΠΚΙ.

 • Παχυσαρκία - δίαιτα. Γιατί να κάνω βελονισμό;

  Το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας μελετώντας την χρόνια εξέλιξη του βάρους ατόμων υπό διαιτητική αγωγή παρατήρησε ότι η απώλεια του 10% περίπου του σωματικού βάρους έχει ως αποτέλεσμα να επανακτάται στο πρώτο έτος πάνω από το 30% του απολεσθέντος βάρους ενώ σχεδόν όχι μόνο το χαμένο βάρος άλλα και επιπλέον (φαινόμενο yo-yo) επανακτάται στην πενταετία.

  Η κινεζική ιατρική (βελονισμός-βοτανοθεραπεία) και η ομοιοπαθητική μπορούν να δώσουν ένα μακροχρόνιο και μόνιμο αποτέλεσμα στην παχυσαρκία.

  Δίνει απαντήσεις και λύσεις σε προβλήματα διαταραχών του μεταβολισμού, της βουλιμίας και της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης τροφής.


  Η διατροφική συμπεριφορά του υπέρβαρου ασθενούς, επαναρυθμίζειται (remodulation) μεταβάλλεται και διαμορφώνεται εκ νέου, με αποτέλεσμα μείωση της αίσθηση της πείνας και αύξηση του κορεσμού μέσω του μηχανισμού της νευροτροποποίησης.
  Αποκαθιστά τη φυσική ισορροπία του σώματος επηρεάζοντας τα ενδοκρινικά συστήματα που ρυθμίζουν το βάρος. 

  Τα αποτελέσματα του βελονισμού συνδυαστικά με την διατροφή ειναι:

  • έλεγχος βουλιμίας,(craving) και τσιμπολογημάτων (binge eating’),
  • μεγιστοποίηση της απώλειας βάρους (περιτοναϊκή κυρίως απώλεια που είναι κατ’ εξοχήν λίπος),
  • διατήρηση της απώλειας βάρους σε βάθος χρόνου, (αποφυγή του φαινομένου yo-yo)
  • βελτίωση της φυσιολογία της πέψης,
  • αίσθηση πληρότητας μετά από κάθε γεύμα,
  • αναδιαμόρφωση της αισθητικής του σώματος,
  • αίσθηση σωματικής και ψυχικής ευφορίας,
  • θεραπεία της λιπώδης διήθησης, 
  • θεραπεία της σαρκοπενικής παχυσαρκίας,
  • μείωση της νοσηρότητας. 


  Η θεραπεία επίσης παρεμβαίνει στους ψυχολογικούς και ψυχοπαθολογικούς παράγοντες της διατροφικής συμπεριφοράς, όπως:

  • στην ψυχολογική πείνα,
  • στα ψυχολογικά αποτέλεσμα του διαιτητικού περιορισμού, (άγχος, κατάθλιψη, εκνευρισμός, επιθετικότητα),
  • στην έντονη επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές, όπως γλυκά, ή ζυμαρικά,
  • αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό που είναι συνήθως χαμηλός σε άτομα που κάνουν συχνά δίαιτες αδυνατίσματος.
 • Εξωσωματική & πιθανές επιπλοκές που πρέπει να γνωρίζουμε.

  Η ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή µε τη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης είναι μια σχετικά νέα ιατρική πράξη, εξαρτημένη από τις επιστημονικές ανακαλύψεις στη γενετική βιολογία, στην τεχνογνωσία της κρυοσυντήρησης και στη μαιευτική.

  Επιδιώκει τη δημιουργία νέου ανθρώπου µε φυσικοτεχνικά μέσα, χρησιμοποιώντας βιολογικά στοιχεία του ίδιου του ανθρώπου (ωάριο - σπερµατοζωάριο) και μέσα εµφύτευσης τους στη μήτρα της γυναίκας για κύηση και εξέλιξη του εμβρύου.


  Η διαδικασία αυτή διαιρείται στην ομόλογη και στην ετερολογη γονιµοποίηση.

  > Στην ομόλογη τεχνητή γονιμοποίηση χρησιμοποιούνται τα γενετικά κύτταρα των μελλοντικών γονέων, αλλά η γονιμοποίηση γίνεται συνήθως εκτός μήτρας μέσα σε μηχάνημα (τεχνικό περιβάλλον).
  Το γεγονός όμως της μεσολάβησης μηχανήματος αυξάνει τους κινδύνους απόκλισης από τη φυσιολογική κύηση και την εµφύτευση φυσιολογικού εµβρύου που θα εξελιχθεί σε φυσιολογικό και υγιή άνθρωπο.
  Ιδιαίτερα μάλιστα όταν μεσολαβήσει κρυοσυντήρηση του γονιμοποιημένου εµβρύου, οι κίνδυνοι για το μελλοντικό άνθρωπο είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.
  > Στην ετερολόγη τεχνητή γονιμοποίηση χρησιμοποιούνται και γενετικά κύτταρα που δεν ανήκουν στους μελλοντικούς γονείς. Χρησιμοποιείται ακόμα και ξένο μητρικό σώμα για να δεχθεί το έμβρυο µόνο για κύηση.

  Οι διαδικασίες αυτές δεν είναι ούτε χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, ούτε χωρίς επιπρόσθετους βιολογικούς, ιατρικούς και συναισθηματικούς κινδύνους.
  Ισµήνη Ανδρουλιδάκη - ∆ηµητριάδη Οµότιµη Καθηγήτρια του Παν/µίου Αθηνών. 

  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • Βελονισμός, έχει αποτελεσματικότητα, θεραπευτικά όρια & περιορισμούς;

  Αποτελεσματικότητα

  Ο ειδικός ιατρός γνωρίζει τα όρια και την αποτελεσματικότητα κάθε θεραπευτικής αγωγής που εφαρμόζει και μπορεί να συμβουλέψει κατάλληλα τους ασθενείς του.
  Φυσικά δεν νοούνται συμβιβασμοί σε θέματα ασφάλειας των ασθενών.
  Ανάλογα με τις παθήσεις τα μόνιμα αποτελέσματα της θεραπείας με βελονισμό μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων συνεδριών ανέρχονται σε ένα ποσοστό 60-80%.

  Για κάθε πάθηση απαιτείται ένας συγκεκριμένος αριθμός και συχνότητα συνεδριών.
  Ο κάθε ασθενής θεραπεύεται με ένα αυστηρά προσωπικό θεραπευτικό πρωτόκολλο που συνδυάζει τον βελονισμό ή / και τα φυτικά φάρμακα (βοτανοθεραπεία).
  Ο αριθμός των συνεδριών κυμαίνεται από 10 επισκέψεις έως 15, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη φύση της κατάστασης που θα θεραπευθεί, με απόσταση 2-5 ημερών μεταξύ τους και αν είναι δυνατόν, είναι καλό να μην την διακόπτουμε απότομα, αλλά σταδιακά την θεραπεία.

  Θεραπευτικά όρια & περιορισμοί του βελονισμού

  "Οι εφαρμογές της Κινέζικης Ιατρικής - Βελονισμού, θα πρέπει να σταματούν εκεί που παύουν να είναι χρήσιμες."

  Το θεραπευτικό μοντέλο του βελονισμού έχοντας πιο ήπια δράση, άλλα χωρίς παρενέργειες, δεν μπορεί να έχει δράση σε περιπτώσεις όπως:

  • σε ασθενείς στους οποίους το αιτιολογικό υπόστρωμα ειναι γενετικό, με αποτέλεσμα έλλειψη βιοδεκτικότητας, 
  • σε ασθένειες στους οποίους του οργανικού τύπου αιτιολογίας ασθένεια είναι σε μη αναστρέψιμο στάδιο,
  • όταν ο αιτιολογικός παράγοντας έχει υπερβολική λοιμογόνο ικανότητα και δύναμη σε σχέση με την ικανότητα αντίδρασης του οργανισμού, όπως σε υπεροξείες καταστάσεις.


  Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το 15-20% του πληθυσμού δεν ανταποκρίνονται σε θεραπεία με τον βελονισμό επειδή παρουσιάζουν γενετική ανεπάρκεια σε υποδοχείς οπιούχων.

 • Τι είναι ο ιατρικός βελονισμος;

  Ο ιατρικός βελονισμός είναι η εφαρμογή του παραδοσιακού κινέζικου βελονισμού, σε συνδυασμό με την πολύτιμη συνεργασία της κλασικής δυτικής ιατρικής και των κλινικό – εργαστηριακών εξετάσεων με τις οποίες επιβεβαιώνεται ή όχι η διάγνωση με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

  Η εφαρμογή του ιατρικού βελονισμού αυξάνει κατακόρυφα τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

    

 • Ποια είναι η γνώμη των ασθενών για εμάς;
 • Υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες για την διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του βελονισμού στην Ελλάδα;

  Τις τελευταίες δεκαετίες εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για τις ιατρικές εφαρμογές του βελονισμού στη χώρα μας όπως και στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι αξιοσημείωτη η εφαρμογής του βελονισμού όχι μόνο από τους γιατρούς άλλα από άτομα τα οποία δεν είναι επαγγελματίες υγείας. Από αυτή την πραγματικότητα απορρέει η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης της εφαρμογής του βελονισμού.
  Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι έχουν εκπαιδευθεί περί τους 1500 ιατρούς, ενώ η μέθοδος εφαρμόζεται από ιατρούς βελονιστές σε κέντρα πόνου 23 Νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια. Η θεραπεία καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία των Δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) και της Τραπέζης της Ελλάδος και από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

  Ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ασφαλής όταν εφαρμόζεται από άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες μετά από πλήρη εξέταση και διάγνωση καθώς και τήρηση των κανόνων ασφαλείας και δεοντολογίας. Η αλληλοκάλυψη παροχών κάποιων επαγγελμάτων υγείας οδηγεί σε σύγχυση τους ασθενείς. Η ασφάλεια των ασθενών απαιτεί την ακριβή και ξεκάθαρη οριοθέτηση χρήσης της μεθόδου.


  Παγκόσμια ο Ιατρικός Βελονισμός εκπροσωπείται από το 1983 από την διεθνή Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού και συναφών τεχνικών (ICMART) με έδρα της Βρυξέλλες, με συμμετοχή 80 ιατρικών εταιρειών παγκοσμίως.
  Επίσημος εκπρόσωπος του Κτηνιατρικού Βελονισμού είναι η διεθνής Κτηνιατρική Εταιρεία Βελονισμού IVAS στην Αμερική, από το 1974.

  Ελληνική νομοθεσία. Η θέση της επίσημης πολιτείας στην άσκηση του βελονισμού στην Ελλάδα

  21/02/1980 

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝ.ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
  ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡ. ΚΑΙ
  ΥΓ/ΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
  ΤΟΜΕΑΣ Α'

  Ταχ.Δ/νση:Αριστοτέλους 19

  Πληρ.:Π.Χρυσάφη-Νικοπούλου

  Τηλ.:8832-136
  Αθήναι 21 Φεβρουαρίου 1980

  ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ.:574/Α4/1191

  ΠΡΟΣ:

  1.Όλες τις Νομαρχίες, Διαμερίσματα, Διευθύνσεις και Τμήματα Υγιεινής
  2.Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας
  3.Π.Ι.Σ. Σεμετέλου 7

  ΘΕΜΑ: "Βελονισμός"

  Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο βελονισμός παρά το ότι αποτελεί αμφιλεγόμενη μέθοδο, αρχίζει να εφαρμόζεται από πολλούς ιατρούς και στη χώρα μας.

  Επειδή η ευρεία και ανεξέλεγκτος εφαρμογή του βελονισμού μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα ως προς την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής, θα ανεχόμαστε την εκτέλεση βελονισμού μόνο από ιατρούς που διαθέτουν εμπειρία και έχουν εκπαιδευτεί στη βελονοθεραπεία και σε καμμιά περίπτωση από μη ιατρούς οποιοδήποτε επάγγελμα υγείας και αν κάνουν.

  Είναι ευνόητο ότι στο χώρο που θα εκτελούνται οι βελονισμοί πρέπει να εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες υγιεινής και να υπάρχει αποστειρωτικός κλίβανος για την αποστείρωση των βελονών που χρησιμοποιούνται.

  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

  12/03/1996

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
  ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
  ΤΜΗΜΑ Γ'

  Ταχ.Δ/νση: Αριστοτέλους 17
  Ταχ. Κώδικας: 101 87
  Πληροφορίες: Π. Μπαλοθιάρη
  Τηλέφωνο: 5235 875/238
  Αθήνα, 13 Μαρτίου 1996
  Αριθ. πρωτ.
  Υ7/1336

  Προς:
  Νομ. Αυτ/ση Θεσ/νίκης
  Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής

  ΘΕΜΑ: Σχετικά με άδεια Βελονισμού - Ομοιοπαθητικής. 

  Σε απάντηση του αριθ. πρωτ. 1741/96 εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε τα εξής :

  1.Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία ο Βελονισμός και η Ομοιοπαθητική δεν είναι αναγνωρισμένες σαν ανεξάρτητες και αυτοτελείς ιατρικές ειδικότητες.

  2.To υπουργείο μας δέχεται κατ' αρχήν την εφαρμογή των προαναφερόμενων μεθόδων θεραπείας, γιατί η θεραπευτική αγωγή και η μέθοδος θεραπείας, είναι στην ευθύνη και την κρίση του ιατρού που τη συνιστά.

  3.Εννοείται ότι, η ανοχή εφαρμογής των πιο πάνω μεθόδων περιορίζεται μόνο σε ιατρούς.

  4.Οποιοδήποτε πρόσωπο επιχειρεί τέτοιες πράξεις χωρίς να έχει την προβλεπόμενη από το Νόμο άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος παραβαίνει τις ισχύουσες διατάξεις των Νόμων και επέχει τις νόμιμες κυρώσεις.

  Ο Γενικός Γραμματέας 

  Στη συγκρότηση ομάδας εργασίας για τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ιατρικού Βελονισμού στην Ελλάδα, προχώρησε το υπουργείο Υγείας.

  Σκοπός της ομάδας εργασίας είναι η διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ιατρικού Βελονισμού στην Ελλάδα, η αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας για το θέμα και η ανάδειξη προτάσεων για τη ρύθμιση των προδιαγραφών ως προς την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών.
  Σημειώνεται ότι για να γίνει κάποιος βελονιστής, απαιτείται πρωτίστως να έχει πτυχίο κλασσικής Ιατρικής.

  06/06/2018

  Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία (αποφ. 4 της 270ης ολομ. της 6ης Ιουλ. 2018 του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας), ο Βελονισμός αποτελεί θεραπεία της “Συμπληρωματικής Ιατρικής”. 
  Η Συμπληρωματική Ιατρική ορίζεται ως μία ομάδα διαγνωστικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται μαζί με την Κλασσική Ιατρική, ενώ στις θεραπείες αυτής εντάσσονται μαζί με το Βελονισμό, η Ιαματική Ιατρική και η Θεραπευτική Άσκηση.

  Η Συμπληρωματική Ιατρική δεν αποτελεί εναλλακτική Ιατρική.

  Επίσης, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Υπ. Υγείας: Αρ. Πρωτ.: 574/Α4/1191 (21/2/80), Υ7/1336 (13/3/96), Υ7/1470 (13/3/96), καθίσταται σαφές ότι η άσκηση του Βελονισμού αποτελεί αναμφισβήτητα ιατρική πράξη και απαιτείται άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος.

   

 • Υπάρχει επιστημονική εξήγηση της δράσης του βελονισμού;

  Ορισμός βελονισμού.

  Με τον όρο βελονισμό αναφερόμαστε σε ένα κομμάτι της Κινέζικης ιατρικής και συγκεκριμένα στην εισαγωγή πολύ λεπτών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος με σκοπό τη θεραπεία συμπτωμάτων/νόσων, την πρόληψή τους και τη διατήρηση της υγείας.

  Μετάφραση μηχανισμού δράσης.

  Ο μηχανισμός δράσης του βελονισμού σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική πρέπει να “μεταφραστεί” με την κλασική εργαστηριακή και πειραματική δυτική ιατρική και συγκεκριμένα βάση της νευροφυσιολογίας και χυμικής θεωρίας.

  Ιδιότητες ανατόμο - λειτουργικών σημείων βελονισμού.

  Τα σημεία βελονισμού στη περιφέρεια είναι συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές με μεγάλο αριθμό αισθητικών υποδοχέων και ιδιουποδοχέων, κινητικά σημεία των μυών και ίνες του αυτόνομου νευρικού συστήματος. 
  Η διέγερση αυτών των δομών προκαλεί τοπικές, τμηματικές (νωτιαίες) και υπερνωτιαίες αλλαγές δηλαδή σε 3 ανατομο-λειτουργικά επίπεδα ανάλογα με την επιλογή σημείων βελονισμού και συγκεκριμένης τεχνικής εφαρμογής ανάλογα με το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα. 
  Η περιφερική ιστική αισθητική διέγερση της βελόνας μεταδίδεται στο ΚΝΣ και προκαλεί αλλαγές που αφορούν την αισθητικότητα, την διεγερσιμότητα, την λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, τα επίπεδα ορμονών και την ανοσολογική απάντηση, με θεραπευτικό στόχο τις αλλαγές σε επίπεδο εγκεφαλικών πυρήνων, νευρικών αξόνων και λειτουργικών νευρωνικών δικτύων.
  Σε πρόσφατες μελέτες σχετικά με την επίδραση του βελονισμού στην διέγερση του εγκεφάλου με τη βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφία fMRI και της τομογραφίας με εκπομπή ποζιτρονίων PET διαπιστώθηκαν τα εξής: μεγάλες και συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται, όταν εφαρμόζεται βελονισμός σε ορισμένα σημεία στον άνθρωπο και στα ζώα (στα ζώα δεν υπάρχει το φαινόμενο plasebo).

  Νευροφυσιολογικός μηχανισμός

  Το ερέθισμα που προκαλεί η εισαγωγή της βελόνας μέσω του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος μεταδίδεται σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και ιστούς, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκκριση ενδορφινών (ενδογενή οπιοειδή ) με σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του στρες του πόνου και της κατάθλιψης.

  Χυμικός μηχανισμός

  Επίσης σημαντικό ρόλο στην αναλγητική δράση του βελονισμού παίζουν και οι νευροδιαβιβαστές, που παράγονται σαν απάντηση του οργανισμού στο δερματικό ερεθισμό μετά την είσοδο της βελόνας με κυριότερους εκπροσώπους την σεροτονίνη, την νορεπινεφρίνη το GABA την κορτιζόλη το ACTH και τις προσταγλανδινες.

  Θεραπευτικό αποτέλεσμα

  Ο συνδυασμός αυτών των μηχανισμών έχει ως αποτέλεσμα το θεραπευτικό αποτέλεσμα διότι:

  1. στο τοπικό επίπεδο ο βελονισμός προκαλεί αναλγησία, αγγειοδιαστολή (P και CGRP) με αποτέλεσμα αύξηση αιματικής ροής, ιστική αναγέννηση, μυϊκή χάλαση (μέσω αξονικών αντανακλαστικών), εξισορρόπηση ιδιοδεκτικής αισθητικότητας και αποκατάσταση της λειτουργίας των αρθρώσεων,
  2. στο τμηματικό επίπεδο ο βελονισμός δρα στις αισθητικές, κινητικές και αυτόνομες «πύλες» των αντίστοιχων οπισθίων, πρόσθιων και πλαγίων κεράτων του νωτιαίου μυελού με αποτέλεσμα διαμόρφωση του σήματος πόνου σε νωτιαίο επίπεδο, ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου μέσω του νωτιαίου χιαστού αντανακλαστικού τόξου και ομαλοποίηση της νωτιαίας συμπαθητικής και παρασυμπαθητικής δραστηριότητας, και τέλος η δράση του
  3. στο υπερνωτιαίο επίπεδο δρα στον έλεγχο της ανοσολογικής απάντησης του συστήματος του στρες και της συναισθηματικής αντίδρασης. 

 • Πόσο διαρκεί κάθε θεραπεία βελονισμού;

  Η διάρκεια της θεραπείας γενικά είναι 30΄λεπτά της ώρας, άλλα πάντα εξαρτάται από το είδος της θεραπείας όπως στον αισθητικό βελονισμό ή τις εξαρτήσεις όπου η διάρκεια υπερβαίνει την 1 ώρα.
  Στο πρώτο ραντεβού η συνολική διάρκεια λήψης ιατρικού ιστορικού και θεραπευτικής συνεδρίας είναι 1 ώρα.

   

   

 • Πως γίνεται η διάγνωση με τον βελονισμό – κινέζικη ιατρική; Είναι ασφαλής;

  Πάντα ο γιατρός πρέπει να εκτιμήσει τα αναφερόμενα συμπτώματα με την δυτική κλασική ιατρική και όχι σαν ανεπάρκεια ή υπερβολή ενέργειας του YIN / YANG της κινέζικης ιατρικής γιατί πχ μια διάγνωση ως υπερβολή του YANG μπορεί να είναι μια φλεγμονή ή ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
  Η διάγνωση με την κινέζικη ιατρική θα είναι το τελευταίο βήμα πριν την εφαρμογή της θεραπευτικής συνεδρίας του βελονισμού.
  > Το πρώτο βήμα με βάση τα συμπτώματα του ασθενή σύμφωνα με την κλασική ιατρική ο γιατρός βελονισμού θα αποφασίσει εάν είναι ενδεδειγμένος ο βελονισμός στον συγκεκριμένο ασθενή ή όχι.
  Η πρώτη διάγνωση γίνεται από τον θεράποντα ιατρό του ασθενή γιατί πχ ένας πόνος στο στήθος μπορεί να είναι μυικός με αποτέλεσμα να υπάρχει ένδειξη βελονισμού ή να είναι καρδιακής αιτιολογίας με συνεπεία άμεση μεταφορά του ασθενή στο πιο κοντινό νοσοκομείο.

  Με βάση αυτή την λογική ο θεράπων βελονιστής επιβάλλεται να είναι γιατρός.
  Η έλλειψη ιατρικής γνώσης από έναν θεραπευτή μη γιατρό, μπορεί να είναι καταστροφική για τον ασθενή χωρίς φυσικά να είναι υπαίτιος ο βελονισμός.

  > Το επόμενο βήμα, αφού βάση συμπτωμάτων (λήψη ιστορικού – εργαστηριακών εξετάσεων) υπάρχει μια συγκεκριμένη πάθηση προχωράμε στην πιο αναλυτική διάγνωση με την κινέζικη ιατρική ως ανεπάρκεια ή υπερβολή ενέργειας του YIN / YANG
  Με βάση την κινέζικη ιατρική μια συγκεκριμένη παθολογία έχει διαφορετικές αιτίες, μπορεί να είναι πχ 5, 6 ή 7 βάση την ενεργειακής κατάστασης και αυτό στην πράξη σημαίνει 5 ή 6 ή 7 διαφορετικά πρωτόκολλα (διαφορετικά θεραπευτικά σημεία βελονισμού) για μια συγκεκριμένη πάθηση της κλασικής ιατρικής.

  Μονό έτσι τώρα θα εφαρμόσουμε το κατάλληλο συγκεκριμένο και
  εξαιρετικά στοχευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο του βελονισμού.
  Με βάση μια ακριβή διαγνωστική αξιολόγηση, είναι επίσης δυνατό να προβλεφθεί πόσες συνεδρίες και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επιλυθεί το πρόβλημα για το οποίο παραπονέθηκε ο ασθενής.


  ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  Μονό λοιπόν με την ενσωμάτωση δυτικής και ανατολικής ιατρικής δηλ. τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ η ενεργειακή διάγνωση μεταφράζεται και ταυτόχρονα εμπλουτίζεται με την διάγνωση της κλασικής ιατρικής.

 • Παίρνω φάρμακα, μπορώ να κάνω Βελονισμό;

  Ναι.
  Τα φάρμακα όχι μόνο δεν αποτελούν αντένδειξη για την εφαρμογή του Βελονισμού άλλα ενισχύει και την αποτελεσματικότητα της όποιας φαρμακευτικής αγωγής λαμβάνει ο ασθενής.

  Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται μόνο στη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων για την οποία πρέπει να ενημερώνεται ο Ιατρός.

 • Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται στο Βελονισμό, είναι ασφαλείς;

  Οι βελόνες βελονισμού είναι μίας χρήσεως κατασκευασμένες από χειρουργικό ατσάλι, αποστειρωμένες με τεχνολογία x-ray.

  Η αποστειρωμένη συσκευασία ανοίγεται παρουσία του ασθενή.

  ΒΕΛΟΝΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • Είναι ασφαλής η Κινέζικη βοτανοθεραπεία;

  Όπως τα φάρμακα της κλασικής ιατρικής, τα θεραπευτικά φυτά περιέχουν ουσίες που αλληλεπιδρούν μέσα στον οργανισμό και μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες του, με αποτέλεσμα δυνητικά την εμφάνιση ανεπιθύμητων αντιδράσεων.
  Οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε φαρμακευτικά φυτά και φάρμακα είναι σε πολλές περιπτώσεις δύσκολο να προβλεφθούν, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμούνται.
  Ακόμα και αν κλινικά οι παρενέργειες από τη λήψη φυτοφαρμακευτικών βοτάνων έχουν αποδειχθεί ήπιες, τουλάχιστον σε σχέση με ότι πιστεύαμε ένα – δυο χρόνια πριν, δε σημαίνει ότι πρέπει να αγνοούμε τους κινδύνους.

  Η κινέζικη βοτανοθεραπεία είναι ασφαλής διότι η θεραπευτική τους δράση και δοσολογία είναι συγκεκριμένη με χρήση και εμπειρία εκατοντάδων χρόνων.
  Ας μην ξεχνάμε ότι οι πρώτες αναφορές για την χρήση των βοτάνων στην θεραπεία των διαταραχών της υπογονιμότητας χρονολογούνται από το 200 μ. Χ. και το πρώτο βιβλίο για την αποτελεσματικότητα και δράση των βοτάνων στις γυναικείες παθήσεις, γράφτηκε το 1237 μ. Χ. 
  Οι συνταγές παρασκευάζονται αποκλειστικά σε φαρμακείο.

 • Μπορεί ο βελονισμός να δράση ως υποστηρικτική θεραπεία για διαφυλικούς ασθενείς;

  Το ιατρείο Iasthai παρέχει ένα ασφαλές, φιλόξενο περιβάλλον για άτομα όλων των φύλων.

  Τα τρανς άτομα έχουν ένα μοναδικό σύνολο αναγκών ψυχικής και σωματικής υγείας και αντιμετωπίζουν ξεχωριστές προκλήσεις όταν αναζητούν ολοκληρωμένη και επιβεβαιωμένη υγειονομική περίθαλψη. 

  Αυτές οι ανάγκες επιδεινώνονται από τις προκαταλήψεις κατά των τρανς ατόμων τόσο στο ιατρικό σύστημα όσο και στην κοινωνία γενικότερα. 
  Αυτές οι προκαταλήψεις δημιουργούν εμπόδια στην πρόσβαση και έγκαιρη πολιτιστικά ικανή, ιατρικά κατάλληλη και σεβαστή φροντίδα. 

  Ο βελονισμός και η βοτανοθεραπεία μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των διαφυλικών ατόμων προσφέροντας:

  1/ Ολιστική ευημερία:
  Ο βελονισμός μπορεί να προάγει τη συνολική ευεξία και ψυχική υγεία. Αυτή η ολιστική προσέγγιση μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τα τρανς άτομα καθώς αντιμετωπίζουν περίπλοκες ιατρικές και συναισθηματικές καταστάσεις. Προσφέρει συναισθηματική ευεξία σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας. Υποστηρίζει την ψυχική υγεία και βελτίωση στη διαχείριση του στρες και της κατάθλιψης.

  2/ Μειώνει και εξισορροπεί τις παρενέργειες της ορμονοθεραπείας όπως: 
  > αρτηριακή υπέρταση, 
  > κατακράτηση υγρών, 
  > ακμή, 
  > αλλαγές στη διάθεση, 
  > διαταραχές ύπνου, 
  > εξάψεις, 
  > πονοκεφάλους και ημικρανίες, 
  > δυσλειτουργία του θυρεοειδούς,
  > διαταραχές της εμμήνου ρύσεως,
  > αλλαγές βάρους. 

  3/ Προεγχειρητική προετοιμασία και φροντίδα για την μείωση του στρες και του άγχους.

  4/ Μετεγχειρητική υποστήριξη για την μείωση του πόνου και την εξάρτηση από παυσίπονα καθώς και για την επιτάχυνση του χρόνου αποκατάστασης και ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους μετά από χειρουργική επέμβαση.

  5/ Αυξάνει την στυτική ικανότητα, βελτιώνει την υγεία του προστάτη και μειώνει το πρήξιμο και τη φλεγμονή.
  Καταπραΰνει την κολπική ξηρότητα και ατροφία.

  6/ Βελτιώνει τη γονιμότητα και υποστηρίζει το σώμα κατά τη διάρκεια των κύκλων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας (ART).
  Ο βελονισμός είναι γνωστός για την ικανότητά του να μειώνει το στρες και να προάγει τη χαλάρωση, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη συνολική επιτυχία των θεραπειών γονιμότητας.
  Υποστήριξη για Τεχνολογίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ART):
  Πολλοί τρανς ασθενείς στρέφονται σε τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ή η ενδομήτρια γονιμοποίηση (IUI) για να επιτύχουν εγκυμοσύνη.

  Ο βελονισμός μπορεί να συμπληρώσει αυτές τις θεραπείες ενισχύοντας τις πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης και εγκυμοσύνης
  .

 • Με τον βελονισμό πώς μπορώ να αποφύγω να ξαναπάρω βάρος βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα;

  Με την επίτευξη του στόχου, ξεκινά η φάση της ενσωμάτωσης, με επανεισαγωγή επιπλέον τροφών σε μέτριες ποσότητες για διάστημα δύο μηνών, σύμφωνα με τις οδηγίες μας, και μια συνεδρία βελονισμού κάθε δύο εβδομάδες, και ο στόχος μας είναι πραγματικός.

 • Πώς μπορώ να αποφύγω το λεγόμενο φαινόμενο γιο-γιο μακροπρόθεσμα;

  Μετά την φάση της ενσωμάτωσης των δύο μηνών θα ξεκινήσει η φάση συντήρησης, με διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και μια συνεδρία βελονισμού μία φορά το μήνα.
  Φυσικά θα εξηγήσουμε στον ασθενή με κάθε λεπτομέρεια πώς να ακολουθήσει τη φάση συντήρησης με δικά μας διαιτολόγια.

 • Με τον βελονισμό πόσα κιλά χάνω κάθε εβδομάδα;

  Την πρώτη εβδομάδα οι ασθενείς χάνουν γενικά 3 με 6 κιλά και μετά 1,5 με 2 κιλά την εβδομάδα.
  Οι θεραπείες βελονισμού μειώνουν το αίσθημα της πείνας, εξισορροπώντας τον μεταβολισμό και την ορμονική λειτουργία.

 • Μετά την απώλεια του επιθυμητού βάρους υπάρχει υποστήριξη;

  Φυσικά.
  Θα υποστηρίζεστε καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος με ιατρικές και διατροφικές συμβουλές και με συνταγές που θα μετατρέψουν τη διαδικασία απώλειας βάρους σας σε μια ευχάριστη και γευστική εμπειρία και ταυτόχρονα θα αποφύγουμε το φαινόμενο Yo - Yo.

 • Με τον βελονισμό για την απώλεια βάρους ποια είναι η διάρκεια θεραπείας;

  Για να επωφεληθείτε πλήρως από το αποτέλεσμα της θεραπείας, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε το πρόγραμμά μας και να εξασφαλίσετε την κανονικότητα των συνεδριών.
  Με βάση την κλινική εμπειρία και τα επιστημονικά στοιχεία, ο ιατρικός βελονισμός προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη που προκαλούνται από τα συσωρευτικά αποτελέσματα της θεραπείας.
  Έχει αποδειχθεί ότι οι ασθενείς που ακολουθούν τις ενδείξεις μας επιτυγχάνουν βέλτιστα θεραπευτικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου.