Κατάθλιψη & όρια σωματικών & ψυχικών παθήσεων. Η κατάθλιψη περνά και από το έντερο

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ & ΟΡΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ & ΨΥΧΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ.

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΠΕΡΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

 

Ελληνική ομάδα ερευνητών ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η φλεγμονή του εντέρου επιδρά στη λειτουργικότητα του εγκεφάλου και οδηγεί σε κατάθλιψη
H ερευνητική εργασία μιας μικρής ομάδας Ελλήνων ερευνητών κοσμούσε πρόσφατα το εξώφυλλο της επιστημονικής επιθεώρησης «Molecular Psychiatry» (Τόμος 25, Τεύχος 1, Ιανουάριος 2020).
Η εικόνα που είχε επιλεγεί έδειχνε ανάγλυφα το πόσο διαφορετικός είναι ο εγκέφαλος των πειραματόζωων τα οποία υποφέρουν από κολίτιδα, μια εντερική διαταραχή, σε σχέση με τον υγιή εγκέφαλο. Για πρώτη φορά καταδεικνύεται με λεπτομέρεια η επίδραση της εντερικής φλεγμονής σε διαφορετικά στάδια της νευρογένεσης (της γέννησης και της ωρίμασης των νευρικών κυττάρων) στον ενήλικο εγκέφαλο, πράγμα το οποίο όχι μόνο μπορεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου πάσχουν συχνά από κατάθλιψη, αλλά και να υποδείξει τρόπους θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Η δρ Αικατερίνη (Κάτια) Καραλή εργάζεται ως υπεύθυνη Έρευνας στη spinoff εταιρεία Βιοτεχνολογίας Emulate του Πανεπιστημίου Harvard και είναι συνεργαζόμενη με το Νοσοκομείο Παίδων της Ιατρικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου, και ο συνεργάτης της Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας του ΙΤΕ και συνεργαζόμενος καθηγητής έρευνας στο Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων του Πανεπιστημίου Northeastern στη Βοστώνη.
Ιπποκρατική διορατικότητα
«Η ιδέα ότι οι δυσλειτουργίες του εντέρου μπορούν να αποτελέσουν τη γενεσιουργό αιτία ασθενειών σε απομακρυσμένα από αυτό σημεία του σώματος δεν είναι καθόλου καινούργια.
Πριν από δύο χιλιετίες ο Ιπποκράτης ανέφερε ότι «όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο!».

Η αλήθεια είναι πως μια πληθώρα μελετών, κυρίως στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, έδειχνε ότι το έντερο μπορεί να επικοινωνεί αμφίδρομα με τον εγκέφαλο και πιθανώς να ρυθμίζει πολλές από τις φυσιολογικές λειτουργίες του.
Ενισχυτικά λειτούργησαν και τα σημαντικά ευρήματα που αφορούν το μικροβίωμα, το σύνολο δηλαδή των μικροοργανισμών που κατοικούν στον εντερικό σωλήνα, και τα οποία έδειχναν ότι αυτό συμβάλλει και σε πιο «απομακρυσμένες» λειτουργίες σε άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου» σημείωσε η κυρία Καραλή.

ΠΗΓΗ: Η κατάθλιψη περνά και από το έντερο

Κατηγορία: Διατροφή & Υγεία
Tags: